Yle: Tilastot: Irakilainen saa turvapaikan Suomesta todennäköisemmin kuin Ruotsista 13.9.2015
Moni Ruotsiin asti päässeistä irakilaisista kertoo haluavansa hakea "helpompaa ja nopeampaa" turvapaikkaa Suomesta. Tilastojen valossa myönteinen päätös irtoaisi Suomessa Ruotsia todennäköisemmin, mutta hakemusten käsittelyajoissa ei Maahanmuuttoviraston arvion mukaan ole isoja eroja.
Yle kertoi lauantaina Ruotsiin saapuneista irakilaispakolaisista, joista moni halusi Ruotsiin jäämisen sijaan jatkaa matkaansa Suomeen. Irakilaisten mukaan turvapaikka olisi helpompi ja nopeampi saada Suomesta.
Tilastot puhuvat osittain tämän puolesta.
Tänä vuonna elokuun loppuun mennessä hieman yli 50 prosenttia Suomeen tulleista irakilaisista oli saanut myönteisen oleskelulupapäätöksen. Heistä suurin osa sai luvan perustuen kansainväliseen suojeluun.
Ruotsissa vastaava luku on 33 prosenttia.
Bagdadin tilanteesta eriäviä tulkintoja
Tulosalueen johtaja Juha Similä Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksiköstä näkee, että ero Ruotsin lukuihin voi selittyä tulkintaeroilla.
– Suomen ja Ruotsin, kuten muidenkin Euroopan maiden välillä voi olla eroja sen suhteen, kuinka vaarallisina eri maita ja niiden eri alueita pidetään. Eroja on vuosien varrella havaittu, mutta minulla ei ole tietoa siitä, miten Ruotsi Irakin tilannetta juuri nyt tulkitsee.
– Tilastojen perusteella ei kuitenkaan voi sanoa onko turvapaikka helpompi saada Suomesta vaiko Ruotsista. Aina suoritetaan yksilöllinen tutkinta jonka perusteella päätetään, onko hakija oikeutettu turvapaikkaan.
Esimerkiksi Bagdadin tilanteesta on ollut vuosien varrella erilaisia päätelmiä.
– Suomi on saattanut katsoa, ettei alueelle voi ketään palauttaa, mutta jossain vaiheessa ainakin Ruotsi teki sieltä tulleille kielteisiä päätöksiä.
Similä korostaa, ettei kielteinen päätös kuitenkaan aina tarkoita maahan palauttamista. Täytäntöönpanovaiheessa voi osoittautua, ettei henkilöä voi sittenkään palauttaa kotimaahansa.
– Maahanmuuttovirasto seuraa säännöllisesti kriisimaiden turvallisuustilannetta. Ratkaisukäytäntöjä muutetaan tarpeen mukaan.
Hakemusten käsittely ollut Suomessa Ruotsia nopeampaa
Suomi ja Ruotsi siis noudattavat turvapaikkamenettelyssä kansainvälisiä säädöksiä, jotka kuitenkin jättävät vastaanottaville maille tulkinnanvaraa.
Irakin maakunnista YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on nostanut omissa arvoissaan riskialueiksi Bagdadin lisäksi ainakin Kirkukin, Nineven, Diyalan, Salah al-Dinin, Al Anbarin ja Babylonin maakunnat.
Tilastot tekevät eroa Ruotsiin myös turvapaikkahakemusten keskimääräisissä käsittelyajoissa.
Suomessa keskimääräinen turvapaikkahakemusten käsittelyaika on tänä vuonna ollut 150 vuorokautta, Ruotsissa 212 vuorokautta.
Ruotsin maahanmuuttoviranomainen Migrationsverket tilastoi käsittelyaikoja myös kansallisuuksittain. Irakilaishakemusten keskimääräinen käsittelyaika on tänä vuonna ollut 240 vuorokautta.
– Meillä ei kansallisuuksittain aikoja tilastoida, mutta irakilaisilla käsittelyajat saattavat mennä jopa lähelle Ruotsin tasoa, Similä sanoo.
Käsittelyajat tulevat vielä pitenemään
Käsittelyajat vaihtelevat Suomessakin paljon, sillä esimerkiksi ilmeisen perusteettomat päätökset tehdään nopeutetusti keskimäärin 60 vuorokaudessa.
Tilastot eivät kuitenkaan anna oikeaa tietoa tämänhetkisistä käsittelyajoista, sillä volyymien kasvettua vireillä on nyt tuhansia hakemuksia, joita ei ole vielä ratkaistu.
– Ruotsissa turvapaikanhakijoiden määrä on Suomea huomattavasti suurempi, mutta myös käsittelijöiden määrä on resurssoitu tämän mukaan. Suomessakin käsittelyajat tulevat tästä vielä pitenemään, Juha Similä sanoo.
Juha Similä arvioi, että moni irakilainen haluaa tulla Suomeen myös sen vuoksi, että Suomessa on jo olemassa vahva irakilaisyhteisö.
– Samasta syystä syyrialaisia kiinnostaa jäädä Ruotsiin.