sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Turvapaikanhakijoiden määrä räjähti tänään Torniossa: ”Voi sanoa, että täällä on nyt kaaos”

Ilta-Sanomat: Turvapaikanhakijoiden määrä räjähti tänään Torniossa: ”Voi sanoa, että täällä on nyt kaaos” 13.9.2015

Tornioon saapuu sunnuntaina poliisin arvion mukaan ainakin 500 turvapaikanhakijaa, raportoi Ilta-Sanomien avustaja Hannele Lamusuo.

– Poliisin ja seurakunnan työntekijöiden mukaan tänne tulee nyt syyrialaisia ja irakilaisia. Valtaosa näyttää olevan miehiä, mutta mukana on selvästi myös lapsiperheitä, kertoo Torniossa oleva IS:n avustaja Hannele Lamusuo.

– Voi sanoa, että täällä on nyt aivan hirveä kaaos, seurakunnan työntekijät kuvailevat tilannetta Lamusuolle.

Rajan yli on tullut ihmisiä jo viikkojen ajan, ja eilen lauantaina Tornioon arvioidaan tulleen 70–80 turvapaikanhakijaa. Tänään sunnuntaina saapuneiden ihmisten määrä on kuitenkin ollut yllätys pakolaisia auttaville seurakunnan työntekijöille ja vapaaehtoisille. Poliisi arvioi iltapäivällä, että kaupunkiin oli tullut tai tulossa ainakin 500 ihmistä.

– Haaparannan poliisin mukaan iltapäivään mennessä oli tullut ainakin kuusi linja-autolastillista, ja seitsemäs on tulossa, Lamusuo raportoi sunnuntai-iltapäivänä puoli kuuden jälkeen.

– Kukaan ei ole osannut sanoa, miksi (tulijoita on juuri nyt niin paljon).

Tornioon saapuvat pakolaiset ovat tulleet junalla Ruotsin poikki Luulajaan, josta matka on jatkunut linja-autolla Suomen rajan yli. Tornion vastaanottokeskus on täynnä, ja seurakunta on Lamusuon mukaan järjestänyt ylimääräisen bussin ihmisten kuljettamiseksi Kemiin.

Lamusuon mukaan tulijoiden toiveena on päästä Kemiin, Ouluun tai näiden kautta Helsinkiin.

– Näille kolmelle paikkakunnalle he pyrkivät. Rovaniemen bussiin ei noussut ketään.

Kemissä seurakunta järjestää hätämajoitusta tyhjillään olevassa ravintolassa ja seurakunnan omissa tiloissa. SPR jakaa pakolaisille ainakin patjoja, tyynyjä ja hygieniatarvikkeita.