perjantai 18. lokakuuta 2013

Iltalehti: Poliisille tutkintapyyntö: Nähtiinkö Silminnäkijä-ohjelmassa syrjintää?

Iltalehti/STT: Poliisille tutkintapyyntö: Nähtiinkö Silminnäkijä-ohjelmassa syrjintää? 18.10.2013
Vähemmistövaltuutetun toimiston tiedote: Vähemmistövaltuutettu tehnyt tutkintapyynnön poliisille Silminnäkijä-ohjelman tapahtumista

Vähemmistövaltuutettu pyytää poliisia tutkimaan, nähtiinkö Yle:n Silminnäkijä-ohjelmassa syrjintää.

Ohjelmassa selvitettiin, miten etnisiin vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä kohdellaan arjen eri tilanteissa. Testiryhmä koostui kolmesta suomalaisesta, joista yhdellä oli suomalainen, toisella venäläinen ja kolmannella somalialainen tausta.

Vähemmistövaltuutetun Eva Biaudetin mielestä testiryhmän maahanmuuttajataustaisen jäsenen kokema kohtelu työnhaussa ja ravintolan ovella herättävät epäilyn etnisestä syrjinnästä. Henkilöltä evättiin pääsy ravintolaan ja työnhaussa kävi ilmi, että työnantaja omien sanojensa mukaan suosii suomalaisia työntekijöitä.

___________________________

Vähemmistövaltuutetun toimiston tiedote: Vähemmistövaltuutettu tehnyt tutkintapyynnön poliisille Silminnäkijä-ohjelman tapahtumista

Vähemmistövaltuutettu on tehnyt tutkintapyynnön poliisille Yle:n 17.10.2013 esittämän Silminnäkijä-ohjelman syrjintätapauksista. Ohjelmassa testiryhmän maahanmuuttajataustaisen jäsenen kokema kohtelu muun muassa työnhaussa ja ravintolan ovella herättävät epäilyjä etnisestä syrjinnästä.

Silminnäkijä-ohjelmassa selvitettiin, miten etnisiin vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä kohdellaan arjen eri tilanteissa. Testiryhmä koostui kolmesta suomalaisesta, joista yhdellä oli suomalainen tausta, toisella venäläinen ja kolmannella somalialainen tausta. Ryhmän jäsenet hakivat muun muassa työpaikkaa ja vuokra-asuntoa sekä yrittivät päästä sisälle ravintolaan.

Ohjelmassa maahanmuuttajataustaiselta henkilöltä evättiin pääsy ravintolaan ja työnhaussa kävi ilmi, että työnantaja omien sanojensa mukaan suosii suomalaisia työntekijöitä. Vähemmistövaltuutettu pyytää poliisia tutkimaan, onko tapahtunut etnistä syrjintää.

- Ohjelmassa esitetyt tapaukset herättävät vahvan epäilyksen siitä, että syrjintää rikoslain kieltämällä tavalla on voinut tapahtua. Tästä syystä olemme pyytäneet poliisia tutkimaan ohjelman sisältöä, vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet kertoo.

- Syrjintä on toiseen henkilöön kohdistuva vakava rikos, mutta lisäksi kyse on muualta kotoisin olevien ihmisten kohtelusta laajemminkin. Syrjintä lisää turvattomuutta ja vaarantaa yhteiskuntarauhaa. Jos ihmisiä kohdellaan näin eriarvoisesti, oikeusjärjestelmän puuttumatta tilanteeseen, se voi pahimmillaan johtaa ihmisten syrjäytymiseen, Biaudet sanoo.