maanantai 8. maaliskuuta 2010

YLE: Turvapaikkapäätöksen saaminen vie pitkään

YLE Perämeri: Turvapaikkapäätöksen saaminen vie pitkään 8.3.2010

Turvapaikkaa hakevat joutuvat odottamaan turvapaikkapäätöstään aiempaa kauemmin. Esimerkiksi Kemin vastaanottokeskuksessa olevat saavat maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksen noin 20 kuukaudessa, kun viime vuonna päätös tuli vuodessa.

Kemin vastaanottokeskuksessa pisimpään ratkaisua on odottanut perhe, joka saapui Suomeen joulukuussa 2008

SPR:n Kemin vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Pirkko Rytkönen kertoo, että päätösten pitkittyminen vaikuttaa turvapaikanhakijoiden mielialaan.

-Todella pitkään joudutaan odottamaan ja se näkyy vastaanottokeskuksen arjessa sillä tavalla, että asiakkailla on pinna kireällä sen takia. Heidän on tosi vaikea ymmärtää, että odotusajat ovat pitkiä ja ylipäätään odottaa oman prosessinsa lopputulosta.

Pitkä odottaminen voi aiheuttaa Rytkösen mukaan myös vakavampia ongelmia.

- Jos ajatellaan, että eletään tilapäiseksi tarkoitetuissa olosuhteissa jopa lähes kaksi vuotta, niin se tarkoittaa monen kohdalla syrjäytymiskierteen alkamista.

Turvapaikkapäätöksen saatuaan moni joutuu odottamaan Kemissä vielä kuukausia niin sanottua kuntapaikkaa, jonka voi saada Kemistä, Rovaniemeltä tai Torniosta.

Mikäli Kemin vastaanottokeskuksessa oleva turvapaikan saanut haluaa lähteä Etelä-Suomeen, hän joutuu säästämään itse tulevan asuntonsa vuokravakuuden.