maanantai 22. maaliskuuta 2010

Svenska YLE: Vasemmistonuoret aikovat piilotella maahanmuuttajia

Svenska YLE: Vänsterunga vill gömma invandrare 18.3.2010
Dan Koivulaakso om Vänsterungas kampanj (audio)
Kyrkoherde Jaakko Simojoki om vandaförsamlingens hjälp (audio)
Outi Ojala (Vf) stöder kampanjen (audio)
Thomas Wallgren (SDP) (audio)

Svenska YLE: Thors: Många sätt att hjälpa flyktingar
Astrid Thors (SFP) (audio)

Vänsterunga vill arbeta för att invandrares rättigheter ska bevakas bättre. Det här gör de genom att starta en kampanj där privatpersoner får lära sig lagstiftning som har med invandring att göra. Vänsterungas upprop väcker genklang inom partiets fullmäktigegrupp i Helsingfors

- Vi vill att flera människor ska kunna hjälpa invandrare som blivit nekade asyl eller behöver någon annan form av juridisk hjälp, säger Dan Koivulaakso som är ordförande för Vänsterförbundets ungdomsorganisation.

Samtidigt fortsätter finska Vantaankosken seurakunta att ge en symbolisk fristad åt egyptiskan Eveline Fadayel. Hon har bott i Vanda i två år och hon har nyligen nekats uppehållstillstånd av Högsta förvaltningsdomstolen.

____________________________

Thors: Många sätt att hjälpa flyktingar

Migrationsminister Astrid Thors ställer sig tveksam till Vänsterungas förslag om att hjälpa till med att gömma nödlidande flyktingar. Hon välkomnar att medborgare tar flyktingarnas sida, men påminner om riskerna med att överskrida lagen.

Thors befarar att olaglig hjälpverksamhet kan bidra till att skärpa konflikterna kring invandringen. Hon hänvisar till andra europeiska länder där det blivit straffbart att hjälpa flyktingar. Det här är inte en väg för Finland, menar Thors.

Ecce homo

Thors föredrar att lyfta fram positiva exempel där man lyckats hjälpa invandrare inom lagens ram. Hon nämner samarbetet med flyktingcentralen vid Nylandsgatan som resulterade i gemensam snöskottning i en igensnöad stad. Vänfamiljsverksamheten är ett annat exempel på hur medborgarna kan bidra till att stöda invandrare, påpekar Thors.

Se människan

Som bäst pågår den internationella veckan mot rasism. Astrid Thors har en enkel hälsning i anslutning till den:

- Se människan, alla människor har likadana behov!