maanantai 12. huhtikuuta 2010

YLE: Ulkomaalaiset jäävät yhä työmarkkinoilla kakkoseksi

YLE Pohjanmaa: Ulkomaalaiset jäävät yhä työmarkkinoilla kakkoseksi 12.4.2010
YLE Pohjanmaa: Ystäväperhe avaa suomalaisuuden saloja ulkomaalaiselle opiskelijalle

Työ- tai harjoittelupaikan saaminen on yhä vaikeaa Vaasan seudulla opiskelevalle ulkomaalaiselle. Kansainvälisten opiskelijoiden työllistymiseen on etsitty keinoja Vaasan ammattikorkeakoulussa.

Työ- tai harjoittelupaikan saaminen on yhä vaikeaa Vaasan seudulla opiskelevalle ulkomaalaiselle. Monet yritykset arastelevat ulkomaalaisten palkkaamista, vaikka samaan aikaan etenkin koulutetun työvoiman tarve kasvaa huimaa vauhtia. Moni olisi halukas jäämään opintojen jälkeen maahan, mutta törmää työmarkkinoilla oveen.

- Kun keskustelee työnantajien kanssa, niin jokainen sanoo, ettei heillä ole ennakkoluuloja. He kertovat haluavansa kansainvälistä työvoimaa, mutta kun tulee tilaisuus toteuttaa näitä lupauksia, niin sitten napsahtaa ovet lukkoon, kertoo hankevastaava Marianne Waltermann Vaasan Ammattikorkeakoulusta.

Kansainvälinen korkeastikoulutettu työvoima on kuitenkin tärkeä voimavara tulevaisuudessa. Tämä tunnustetaan laajemminkin. Etiopiasta lähtöisin oleva Hilina Gizaw valitsi tiekseen yrittämisen. Tuore pienyrittäjä neuvoo luottamaan itseensä ja ideaansa.

- Täytyy todella rakastaa sitä, mitä tekee ja uskoa ideaansa. Muuten on vaikeaa, Gizaw kertoo.

Ammattikorkeassa on räätälöity kansainvälisille kattava opintokokonaisuus kielestä, kulttuurista ja työnhausta. Myös suhtautuminen työhön on avointa. Mutta sekään ei auta, elleivät asenteet muutu.

_____________________________________________________

YLE Pohjanmaa: Ystäväperhe avaa suomalaisuuden saloja ulkomaalaiselle opiskelijalle

Kansainvälisten opiskelijoiden sopeutumista helpotetaan ystäväperheiden avulla. Kielitaito karttuu molemmin puolin ja perhe pääsee jakamaan uuden kulttuurin tuomia ihmetyksen aiheita.

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa on suuri joukko kansainvälisiä opiskelijoita. Joulukuussa 2008 opiskelijoille haettiin Seinäjoelta ja ympäristöstä ystäväperheitä. Nyt toimivia ystäväperheitä on jo n. 40.

Kansainvälisten asioiden ja viestinnän suunnittelija Maria Louko SeAMKista kertoo, että suomalaiseen kulttuuriin tutustuttamisen lisäksi ystäväperheet pyrkivät pehmittämään asettumista vieraaseen maahan. Sopeutuminen ja asettuminen on nopeampaa ja kielitaitokin karttuu niin perheellä kuin opiskelijalla. Kiinnostus opiskelijoiden parissa on ollut suuri ja lisää ystäväperheitä otetaan koko ajan vastaan.

Maija-Liisa Nyyssölä on ottanut arkeensa mukaan pakistanilaisen opiskelijan, joka on jo kuin osa perhettä. Perheen pienimmäinen oikein kaipaa "varaveljeään" kylään.

- Kyllä se oli ehkä hyppy tuntemattomaan siinä mielessä, että ei me tiedettykään kuinka antoisaa tämä on, Nyyssölä kertoo. Kielitaidon ja puhumisen lisäksi hän kertoo perheensä saaneen paljon asenteellista avaruutta. Perhe nautii siitä, että he voivat yhdessä jakaa opiskelijan kokemuksia vieraassa kulttuurissa.

Gobinda "Gavin" Rijal Kshetri tulee Nepalista ja opiskelee ensimmäistä vuotta kansainvälistä liiketaloutta. Hän nauttii suunnattoman paljon ystäväperheensä parissa viettämästä ajasta.

Gavin viettää koko opiskeluaikansa Suomessa, joten varaperhe Suomessa on äärimmäisen tärkeä oman perheen ollessa kaukana. Kielitaito on karttunut perheen parissa ja Gavin puhuu jo yllättävän sujuvaa suomea.

- Suomen kieli on erilainen, mutta ei niin vaikea oppia, kielitaitoinen nepalilainen kertoo.

Myös saunakulttuuri on tullut tutuksi ja mieluisaksi.

- Mä tykkään saunasta ja menen usein, Gavin kertoo.