maanantai 12. huhtikuuta 2010

YLE: Rasismi nostaa taas päätään

YLE Pohjois-Karjala: Rasismi nostaa taas päätään 12.4.2010

Rasismirikokset ovat lisääntyneet hälyttävästi Pohjois-Karjalassa. Maakunnassa tehtiin viime vuonna 59 rasistisen rikoksen tunnusmerkistön täyttävää rikosta. Myös tänä vuonna moni ulkomaalaistaustainen on joutunut rikoksen kohteeksi.

Joensuulaisen intialaisravintolan kaikki ikkunat rikottiin pääsiäisenä. Samaan aikaan maakunnassa puhkottiin renkaita useista autoista, joiden omistajat ovat ulkomaalaistaustaisia. Yrittäjä Fahmi Ismail järkyttyi ravintolansa vahingoista.

- Eikö tämä kaikista tuntuisi pahalta? Teen pitkät päivät töitä, eikä ikkunoiden korjaaminen ole mitenkään helppoa. Myös korjauskustannukset nousevat tuhansiin euroihin, sanoo Fahmi Ismail.

Rasismirikoksia on tilastoitu maakunnassa vuodesta 1999. Rikoksissa oli piikki vuonna 2001, jolloin niitä tehtiin peräti 65. Tilanne rauhottui vuosiksi, mutta synkkeni roimasti taas viime vuonna. Rasistisia rikoksia kirjattiin Pohjois-Karjalassa vuonna 2009 yhteensä 59. Suurin osa rikoksista oli vahingontekoja, laittomia uhkauksia ja pahoinpitelyjä. Paikkakunnista eniten rasismirikoksia on sattunut Joensuussa.

- Rasismirikoksissa näkyy osin olevan aaltoliikettä. Toki kyseessä on huolestuttava ilmiö. Asia on erityisen huolestuttava rasististen tekojen kohteeksi joutuneiden kannalta, toteaa rikosylikomisario Jorma Alvila Pohjois-Karjalan poliisilaitokselta.

"Rasistinen toiminta ei ole järjestäytynyttä"

Joensuulaisilla on karvaat muistot 1990-luvun skiniongelmasta, mutta poliisin mukaan nyt kyse ei ole järjestäytyneestä toiminnasta.

- Ei täällä skiniaate ole nyt sillä tavoin järjestäytynyttä, eikä "vanhan kaartin" tekijöistäkään enää ole monta edes elossa, toteaa rikosylikomisario Jorma Alvila.

Alvila korostaa, että poliisi ottaa rasistiset teot erittäin vakavasti. Rikosylikomisarion mukaan rikoksiin syyllistyneet ovat olleet pääosin noin 20-vuotiaita miehiä.

Seitsemän vuotta ravintolaa pitänyt Fahmi Ismail sai keväällä tuta muukalaisvihasta ensimmäisen ja toivottavasti viimeisen kerran. Poliisi ei ole vielä tavoittanut ravintolan ikkunat hajottaneita henkilöitä. Tapaus sai Ismailin pelokkaaksi.

- Vähän pelottaa, koska jos se (vahingonteko) kerran alkaa, niin se ei hyvin helposti lopu. Mutta jos poliisi hoitaa asian hyvin, niin uskon, että tapaukset loppuvat. Luulen, että näiden juttujen tekijöitä on kuitenkin kaupungissa vähän, sanoo Fahmil.

YLE Pohjois-Karjala / Riikka Heikkilä