maanantai 17. toukokuuta 2010

Jyrki J.J. Kasvi: Demarisuomalaista populismia

Jyrki J.J. Kasvi: Demarisuomalaista populismia 17.5.2010

Sosialidemokraatteja on totuttu pitämään vastuullisena valtionhoitajapuolueena, mutta pelko oppositiovaelluksen jatkumisesta myös vaalien jälkeen on saanut SDP:n hakemaan populismioppia perussuomalaisilta. Lama ja työttömyys kun näyttävät satavan nimenomaan Soinin laariin, eikä vasemmisto-opposition kannatus ole lähtenyt odotettuun nousuun.

Jonkinlainen kriisipalaveri demarien puoluetoimistossa on selvästi pidetty, niin selvä puolueen avainhenkilöiden tyylilajin muutos on viime kuukausina ollut.

Ensin demarit hyökkäsivät eduskuntaryhmän puheenjohtajan, Eero Heinäluoman johdolla maahanmuuttajien, erityisesti työperäisen maahanmuuton kimppuun. Demarit tietävät vallan hyvin, että Suomeen iskee laman jälkeen työvoimapula, jota maailmantalouden taantuma on vain lykännyt pari vuotta. Miksi nimenomaan Heinäluoma tietää tämän niin hyvin? Siksi, että hän oli itse valtiovarainministerinä viime hallituksessa, jonka eduskunnalle antaman tulevaisuusselonteon mukaan työvoima supistuu seuraavat 20 vuotta joka vuosi samaan aikaan kun yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä kaksinkertaistuu ja jää pysyvästi korkealle tasolle.

Mamujen jälkeen SDP iski euro-maiden Kreikalle myöntämän hätäapupaketin kimppuun. Demarit tietävät hyvin myös sen, että Kreikan talouden romahtamisen riskit olisivat Suomelle paljon suuremmat kuin nyt myönnetyn hätäapulainan luottoriski, joka on toki sekin melkoinen. Vähemmän huonoa ratkaisua ei vaan ole keksitty.

Demareilta tuntuu unohtunneen vastuullisen oppositiopolitiikan perusperiaate: Vaatimaansa politiikkaa tulee olla valmis myös toteuttamaan! Muuten sorrutaan juuri siihen, mihin Kreikka romahti: luvataan asioita, joita ei ole todellisuudessa varaa pitää.

Saa nähdä, onko Internationaali enää demarien seuraavan puoluekokouksen ohjelmassa. Niin demarisuomalaista puolueen linja on viime aikoina ollut.