Aamulehti: Biaudet: Isovanhemman läsnäolo on tärkeä oikeus lapselle 15.8.2010
Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet'n mielestä rasistiset asenteet pitävät yhteiskunnan himoamat koulutetut maahanmuuttajat poissa.
Suomessa on puoli vuotta kinattu siitä, saako avun tarpeessa oleva isovanhempi asua sukulaistensa luona Suomessa. Nyt eduskunnan hallintovaliokunta on päätymässä siihen, ettei tätä niin sanottua mummolakia hyväksytä, eikä oleskeluluvan saamista siis helpoteta. Maahanmuutosta on tullut eduskuntavaaleihin valmistautuvan Suomen kuumimpia puheenaiheita.
Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet, pitäisikö maahanmuuttajien isovanhemmat päästää Suomeen?
- Jo nykyinen laki antaa siihen mahdollisuuden. Jos ajatellaan ihmisoikeuksia, perustuslaki jopa velvoittaa tähän. Voisimme valita tien, joka ei avaisi ovea kaikille, mutta olisi huomattavasti nykyistä inhimillisempi ja sallivampi.
- Kyllä siitä voi perheellekin olla suurta hyötyä, jos isovanhempi on Suomessa, vaikka ei taloudellisesti tuotakaan niin paljon yhteiskunnalle. Isovanhempi tukee sopeutumista ja perheen elämää. Lapsen kehitykselle voi olla hyötyä siitä, että on muitakin kuin omat vanhemmat, jotka huolehtivat, ja joiden kanssa voi jakaa huolia. Lapsillakin on oikeus perheeseensä ja se voi tarkoittaa myös isovanhempia.
Eikö isovanhempien päästäminen maahan tulisi Suomelle todella kalliiksi?
- En usko, että ihmisten arvo on rahassa mitattavissa. Se vie meidät sellaiselle tielle, että mietimme muissakin asioissa, kuka on yhteiskunnan palveluiden arvoinen. Ihmiset tuovat mukanaan myös ongelmia.
- Esimerkiksi lasten päivähoito tuottaa tasa-arvoa ja sen, että molemmat vanhemmat voivat panostaa yhteiskuntaan. Vaikka päivähoito maksaa, se on sinänsä hyödyllistä.
Onko Suomesta tulossa koko maailman vanhainkoti ja sairaala kuten maahanmuuton vastustajat väittävät?
- Se on ihan päinvastoin: Jos tänne ei tule maahanmuuttajia, Suomesta tulee vanhainkoti ja sairaala. Mikä on vaihtoehto? Kun katsoo väestökehitystä, meillä tulee olemaan omasta takaa huomattavasti vanhempia ihmisiä. Asiantuntijoiden mukaan sellaista syntyvyyden lisäystä on vaikea kuvitella, että tämä asetelma muuttuisi.
Ensi vuoden eduskuntavaalien yhdeksi pääteemaksi ennakoidaan maahanmuutto. Pelkäättekö, että rasismi lisääntyy vaalien lähestyessä?
- Aina on ihmisiä, jotka pelaavat populistisesti mielikuvilla ja ajattelevat voivansa voittaa siten ääniä. Minun kokemukseni on, että moni äänestäjä haluaa asioista syvällisempää teitoa ja linjauksia. Millaista Suomea halutaan ja mitkä ovat keinot, joilla se saavutetaan? Jos tänne yhtäkkiä haluttaisiinkin ulkomaalaisia, eivät he ilmesty tuosta vaan!
- Esimerkiksi voidaanko ulkomaalaisia käyttää vain työvälineenä, ja sitten kun heitä ei enää tarvita, sanotaan kiitos ei? Vai olisiko ehkä Suomessakin ajateltava, että he, jotka tänne asettuvat, ovat ihmisiä omine tarpeineen?
Miten Suomeen saataisiin lisää koulutettuja maahanmuuttajia?
- Jos kaduilla huudellaan ihmisen perään siksi, että tämä näyttää erilaiselta, koulutetut ihmiset valitsevat houkuttelevamman maan, sellaisen, missä ilmapiiri on erilainen. En haluaisi sellaista kehitystä, jossa vain ne, joiden on pakko valita Suomi, tulevat tänne.
- Maahanmuutto on helpompaa kun se tapahtuu omasta tahdosta, sillä se vaatii suuria ponnistuksia. Tilanne on tällä hetkellä se, että monet tänne tulevat pakolaiset käyvät koulunsa Suomessa, mutta kun eivät löydä paikkaansa yhteiskunnassa, lähtevät koulutettuina muualle. Yleistykset ja kielteinen asenne kohdistuvat myös ihmisiin, jotka yrittävät parhaansa.
Juho Maijala
Kuvateksti: Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet'n mukaan perustuslaki velvoittaa päästämään maahanmuuttajien isovanhemmat Suomeen. Biaudet on entinen rkp:n kansanedustaja ja ministeri.