perjantai 13. elokuuta 2010

Aamulehti: Mummolaki: Vain yksi ulkomaalaislain valmistelija kannattaa muutosta

Aamulehti: Mummolaki: Vain yksi ulkomaalaislain valmistelija kannattaa muutosta 13.8.2010

Ulkomaalaislain muutos ei näytä menevän läpi eduskunnassa, eikä nykyistä lakia voida tulkita eri tavalla. Suomeen uhkaa tulla jatkossa lisää surullisia mummokohtaloita.

Eduskunnan hallintovaliokunnassa vain vihreiden edustaja sanoo Aamulehden kyselyssä kannattavansa lainmuutosta.

Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros ei ole yllättynyt Aamulehden eduskunnan hallintovaliokunnan jäsenille tekemän kyselyn tuloksista. Lakiesitystä käsittelevän valiokunnan jäsenistä vain yksi ilmoitti kannattavansa sitä. Valiokunta noudattelee eduskunnan valtasuhteita.

Kouroksen mielestä tilanne on järjetön. Kaikki sanovat, että nykytilaan pitäisi saada muutos, mutta mitään ei tapahdu.

Nykytilanteella tarkoitetaan maahanmuuttoviranomaisten ja hallinto-oikeuksien tiukkaa tulkintaa ulkomaalaislain 50. pykälästä, jossa määritellään perheenyhdistämisen kriteereitä. Kouroksen mukaan asiantuntijat ovat jo pitkään ihmetelleet tiukkaa linjaa.

Sisäministeriö tuli taannoisessa selvityksessään kuitenkin siihen lopputulokseen, että käytäntöä ei pystytä muuttamaan ilman lainmuutosta.

Rajatapauksilla tarkoitetaan esimerkiksi viime keväänä kuohuttaneita egyptiläisen ja venäläisen isoäidin karkotuspäätöksiä, jotka tuomittiin korkeimmassa valtionjohdossa asti. Tällaisia tapauksia voi siis tulla myös jatkossa.

______________________________________

YLE: Ihmisoikeusliitto unohtaisi ulkomaalaislain muutokset


Ihmisoikeusliitto pitää maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) valmistelemaa muutosesitystä ulkomaalaislakiin tarpeettomana. Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros sanoo Aamulehdessä, että korjausta vaatii pikemminkin nykylain tulkinta.

Kouros ei ihmettele kansanedustajien kielteistä kantaa lakimuutokseen. Aamulehden eduskunnan hallintovaliokunnan jäsenille tekemässä kyselyssä vain vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen ilmoitti tukevansa lakiesitystä.

Thorsin valmisteleman lakiesityksen mukaan isovanhemmat saisivat pysyvän oleskeluluvan helpommin, mikäli Suomen kansalaisuuden saaneet lapset sitoutuvat huolehtimaan heidän asumisestaan ja hoidostaan.

Kouroksen mukaan esityksessä ei ole mietitty seurauksia, jos elatusvelvollisena oleva sukulainen menettää kykynsä huolehtia ulkomailta tulleesta omaisesta.

_____________________________________________

Aamulehti, pääkirjoitus: Mummopykälä joutaa roskiin

Surusaatossa Venäjälle kesäkuussa palannut isoäiti Irina Antonova kuulemma viihtyy ja voi kaikin puolin erinomaisesti palvelutalossa Pietarin lähistöllä. (IS 11.8.)

Antonova on toinen lastensa luokse Suomeen tulleista isoäideistä, joille maahanmuuttoviranomaiset eivät kovasta julkisesta painostuksesta huolimatta suostuneet myöntämään oleskelulupaa.

Isoäitien käännyttämistä pidettiin epäinhimillisenä, koska sen paremmin Antonovalla kuin hänen kohtalontoverillaan, egyptiläisellä Eveline Fadayelilla ei kotimaassaan katsottu olevan paikkaa, missä päänsä kallistaa.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin julkisen vyörytyksen vuoksi pikavauhtia valmistelema ulkomaalaislain muutosesitys on nyt kuitenkin vastatuulessa. Esityksen mukaan mummot ja vaarit saisivat nykyistä helpommin pysyvän oleskeluluvan, jos täällä asuvat, Suomen kansalaisuuden saaneet lapset sitoutuvat huolehtimaan heidän asumisestaan ja hoivastaan.

Thorsin lähtökohta, että oleskeluluvan saajan toimeentulon pitää olla turvattu, on sinänsä yleisen periaatteen mukainen. Mutta entä jos vanhempansa suojiinsa ottanut maahanmuuttaja vaikkapa sairastuu tai jää työttömäksi eikä enää pysty hoitamaan velvoitteitaan? Lakiesityksessä tällainen tilanne jää täysin ilmaan roikkumaan.

Perustuslaillisestikin ehdotus on täysin mahdoton, sillä pysyvän oleskeluluvan saaneita pitää lain mukaan kohdella yhdenvertaisesti.

Ulkomaalaislain ajanmukaistamisesta puhutaan hallitusohjelmassa, mutta päähallituspuolueiden eduskuntaryhmät tuskin hyväksyvät tapaa, jolla Thors ratkaisisi "mummo-ongelman". Etenkin kokoomuksessa pelätään, että ministerin esitys avaisi portit ja seurauksena saattaisi olla vaikeasti ennakoitava vanhustulva, joka ennen pitkää kuormittaisi Suomen muutoinkin kovilla olevaa vanhustenhuoltoa.

Hallituspuolueista vain vihreät kannattavat rkp:läisen maahanmuuttoministerin mummopykälää.

Koko maahanmuuttopolitiikasta - jossa vanhusten oleskeluluvat ovat vain yksi sivujuonne - käydään kevään vaaleissa vielä kirpeä keskustelu.

Perussuomalaiset ovat saaneet viestinsä hyvin perille, ja muut puolueet yrittävät nyt parhaansa mukaan kieli keskellä suuta vastata haasteeseen.

Valitettavasti vain keskustelussa käsitteet tuppaavat menemään sekaisin, kun kaikki eivät erota työperäistä maahanmuuttoa pakolaispolitiikasta, ja retoriikka voittaa tosiasiat.

Mummoasiassa ministeri Thorsin olisi nyt joka tapauksessa syytä ottaa järki käteen. Hän voisi yksinkertaisesti vain ohjeistaa maahanmuuttoviranomaisia ottamaan rajatapaukissa inhimilliset tekijät huomioon nykyistä herkemmin. Jos nykylaki ei siihen veny, kai sitä voidaan siltä osin korjata.

Irina Antonovan karkotuksesta suomalaisten tuskin tarvitsee tuntea syyllisyyttä. Rajan takana hänellä ei ole hätää suomalaisten rakentamassa ja Raha-automaattiyhdistykseen pitkään rahoittamassa palvelutalossa, Villa Inkerissä, Volosovan alueen Kikkerissä.