perjantai 13. elokuuta 2010

YLE: Suomen moskeijoista vaikea saada vastauksia

YLE Uutiset: Suomen moskeijoista vaikea saada vastauksia 13.8.2010
SINE:n vastine YLE:n TV-uutisoinnille

Suomalaiset muslimit joutuvat ottamaan yhteyttä ulkomaisiin imaameihin monessa heitä askarruttavassa käytännön uskonto-kysymyksessä, sillä Suomessa ei ole tarpeeksi uskonoppineita. Elämänohjeita haetaan internetin välityksellä Saudi-Arabiaa myöten. Ongelmana on, että ulkomailta saadut vastaukset eivät päde aina Suomeen. Suomessa olevilta moskeijoilta kaivataankin nyt avoimuutta.

Suomalainen muslimi Pia Jardi tietää Suomessa asuvien muslimien ongelman: uskonnollista apua on Suomesta vaikea löytää.

Moni harras muslimi ottaakin internetin avulla yhteyttä ulkomaiden oppineisiin netti-imaameihin - muun muassa Saudi-Arabiaan - kun he haluavat tietää avioliitosta, avioerosta, hautajaisista tai esimerkiksi lapsiin kohdistuvista kysymyksistä. Jardin mukaan ulkomaalaisilta netti-imaameilta saaduista vastauksista ei ole aina hyötyä.

- Heidän vastauksensa eivät vain aina joka kohdassa sovellu Suomeen. En muista juuri nyt hyvää esimerkkiä, mutta monta kertaa saattaa olla niin, että ulkomaalaisten imaamien antamat vastaukset ovat jopa Suomen lakien vastaisia, Jardi kertoo.

Uusia pieniä moskeijoita syntynyt

Suomessa on tällä hetkellä nelisenkymmentä muslimien rukoushuonetta tai moskeijaa. Moskeijoita on tullut paljon lisää. Usein ne ovat hyvin pieniä, sillä uusi etninen maahanmuuttajaryhmä perustaa monesti oman rukoushuoneensa, koska ei ole tyytyväinen jo olemassa oleviin.

Pia Jardin mielestä tästä ei ole hyötyä Suomen muslimeille, sillä kukaan ei tiedä mitä näissä moskeijoissa ajatellaan.

- Täällä Suomessa on imaameja, jotka eivät voisi omassa kotimaassaan edes toimia imaamina, koska siellä on selkeät hierarkiat, kuka voi toimia imaamina ja kuka voi antaa neuvoa uskonnollisissa asioissa. Mutta Suomessa se on mennyt vähän siihen, että kuka tahansa voi kertoa mitä tahansa ja sitten se otetaan totuutena, Jardi sanoo.

Moskeijoista ei vastausta

YLE Uutiset yritti saada yhteyden suomalaisiin moskeijoihin ja kysyä niistä mielipiteitä arkipäivän elämän kysymyksiin. Moskeijoiden yhteystietoja on vaikea löytää, eikä kukaan lopulta vastannut. Myös Suomen Islamilainen Neuvosto kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin.

Suomalaisista muslimeista tällä hetkellä kirjaa tekevä Suomen muslimi Husein Muhammed ihmettelee asiaa kovasti ja peräänkuuluttaa avoimuutta.

- Ihan meidän muslimien kannalta olisi tärkeää tietää, mitä eri uskonoppineet opettavat tässä maassa. Toiseksi sitten suomalaiset saisivat tietää muslimeista ja islamista enemmän. Ja toisaalta, jos jossain opetetaan jotain mikä on meidän lainsäädännön vastaista, siihen pitää tietysti puuttua, Husein Muhammed sanoo.

Imaamien koulutusta Suomeen?

Suomen muslimien keskuudessa pohditaankin nyt, pitäisikö Suomessa alkaa kouluttaa imaameja, jotta tiedettäisiin mitä moskeijoissa opetetaan.

- Olisi varsinkin hirveän tärkeää, että olisi täällä Suomessa syntyneitä muslimeja, jotka pystyisivät ottamaan huomioon tämän yhteiskunnan mutta samalla ymmärtäisivät islamia, Jardi sanoo.

_______________________________________

SINE:n vastine YLE:n TV-uutisoinnille

Suomen Islamilainen Neuvosto (SINE ry) esitettiin hiljattain julkisuudessa oudossa valossa (Ylen TV-uutiset 13.8.10 klo 20.30). Asia on herättänyt huomiota ja siksi SINE katsoo tarpeelliseksi ottaa asia esille.

Uutinen käsitteli muslimeja Suomessa yhdeltä kannalta tarkasteltuna. Suomen Islamilaisesta Neuvostosta väitettiin, että se kieltäytyy vastaamasta, miten muslimit ajattelevat "arkipäivän asioista". SINE ei ensinnäkään ole kieltäytynyt vastamasta kyseisen toimittajan kysymyksiin ja toisekseen uutinen ei tarkentanut mistä asiasta tarkemmin muslimien ajattelusta haluttiin tietoa.

Tällaisten negatiivisten uutisten vaikutus tuntuu välittömästi muslimien arjessa. Lapsille, naisille ja miehille huudellaan kadulla tai yksittäinen muslimi pistetään muuten niistä vastuuseen. On myös otettava huomioon, että uutisten on perustuttava faktoihin.

SINE ei kieltäytynyt vastaamasta kysymyksiin, vaan ongelmana olivat kysymyksenasettelu ja kiireinen aikataulu. Elokuun alku on vielä yleistä loma-aikaa. Myöskään toimintatapa ei ollut asianmukainen. Toimittaja Reeta Salminen soitteli eri hallituksen jäsenille ja kun yksi lupasi vastata kysymyksiin saatuaan seuraavaksi päiväksi luvan puheenjohtajalta, toimittaja ei enää soittanutkaan. On varsin tavallista, että puheenjohtajan ja tiedottajan lisäksi muut hallituksen jäsenet eivät tule julkisuuteen ilman että toinen tai molemmat edellä mainituista ovat asiasta tietoisia.

Uutisissa väitettiin myös kysymysten koskeneen arkipäivän asioita. Ne eivät olleet kuitenkaan sellaisia, jotka ovat muslimeille arkipäiväisiä. Monet kysymykset olivat lainopillisia, mutta aseteltuna kyllä/ei-muotoon. SINE:ssä herätti ihmetystä, mihin kysymyksillä pyritään. Moskeijoista taas ei vastattu samoista syistä kuin SINE:ssä sekä koska kysymykset menivät lainoppilautakuntaan, jossa imaamit toimivat yhdessä.

On totta, että joidenkin moskeijoiden yhteystietojen löytyminen on hankalaa, mutta että niistä ei saisi vastauksia, ei pidä paikkaansa. Toimittaja ei ollut ottanut yhteyttä kovinkaan moneen moskeijaan.

Toivomme, että jatkossa mainitsemamme asiat otetaan huomioon, kun muslimien puoleen käännytään.

Suomen Islamilainen Neuvosto ry.