Ilkka: Puolueväki uskoo: Ruotsin ääriliike ei ui Pohjanlahden yli 21.9.2010
Eteläpohjalaiset poliitikot eivät usko, että Suomessa on sijaa naapurimaan ruotsidemokraattien kaltaiselle maahanmuuttovastaiselle ääriliikkeelle.
Silti yksi asia on varmaa: ruotsalaiskeskustelun jälkeen jokaisen eduskuntaan pyrkivän poliittisen ryhmittymän on pystyttävä muodostamaan selkeä kanta maahanmuuttokysymykseen.
-Meillä on ryhmässä tekeillä peruslinjaukset maahanmuutosta. Ne tulevat tietenkin palvelemaan kevään eduskuntavaaleja, toteaa Esko Ahonen, keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja ja eduskuntavaaliehdokas.
Ahonen kertoo seuranneensa Ruotsin vaaleja "tietyllä mielenkiinnolla". Ruotsin valtiopäiville päässeen uuden puolueen ennakoidaan saavan vaa'ankielen aseman hallitusneuvotteluissa.
-Siellä on nyt aika suuret synnytystuskat saada hallitus kasattua, Ahonen arvioi.
Ahonen sekä Pohjanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja Ari Kekarainen eivät usko, että jyrkät maahanmuuttovastaiset argumentit tulisivat kärjistämään kampanjointipuhetta Suomessa. Myös Kekarainen on eduskuntavaaliehdokas.
-En oikein usko, että se meillä suoranaisesti vaikuttaa. Tätä maahanmuuttokeskustelua on käyty jo ja käydään vielä vaalien lähestyessäkin. Ruotsissa on tilanne ollut vähän erilainen ja kommentit rajumpia. Uskon, että Suomessa pysytään hillityllä ja asiallisella linjalla, Kekarainen toteaa.
-Noin radikaalille liikkeelle ei ole sijaa.
Myös Esko Ahonen pitää tähänastista maahanmuuttokeskustelua pääsääntöisesti asiallisena ja moniäänisenä, vaikkakin "yksittäisiä räikeitä kannanottoja" on myös suomalaiseen keskusteluun eksynyt.
-En nyt lähde tarkemmin yksilöimään (puhujia), Ahonen sanoo.
Sekä Ahonen että Kekarainen kaipaisivat julkiseen maahanmuuttokeskusteluun tarkempaa yksilöintiä. Kannanotoissa olisi eroteltava toisistaan käsitteet työperäinen maahanmuutto, vaihto-opiskelu sekä pakolaisuus.
Perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Tapio Pihlaja on porvaripuolueiden kanssa samoilla linjoilla siitä, ettei maassa tarvita yksilöihin menevää keskustelua.
Ruotsidemokraatit aiheuttivat naapurimaassa skandaalin toisensa perään muun muassa vaalimainoksilla, joita on tulkittu jopa kansankiihotukseksi.
-Keskustelu maahanmuutosta on kyllä kärjistymässä, mutta Suomessa meillä ei ole tarvetta sellaiseen nokkapokkaan, Pihlaja toteaa.
Pihlaja pitää kuitenkin maahanmuuttovastaisen puolueen nousua valtiopäille signaalina, jota ei voi ohittaa.
-Kyllä sieltä jonkinlainen signaali on tulossa Suomeenkin. On ymmärrettävä, että tämä (maahanmuutto) on karkaamassa kynsistä.
Pihlaja korostaa työperäisen maahanmuuton tarpeellisuutta.
-Työperäinen maahanmuutto, se on selvä se. Jos tänne Suomeen muuten tullaan käyttämään hyväkseen yhteiskunnan tarjoamia varoja eikä aiotakaan työhön mennä, niin ei se ainakaan hyvältä tunnu, Pihlaja toteaa.