keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Turun Sanomat: Pakolaispoika kuukausia ruumishuoneella, vanhemmat eivät saa viisumia

Turun Sanomat: Pakolaispoika kuukausia ruumishuoneella, vanhemmat eivät saa viisumia 22.9.2010

Kesäkuussa hukkunut 18-vuotias afgaanipoika on yhä hautaamatta. SPR:n Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtajan Pauli Heikkisen mukaan syynä on se, että pojan vanhemmat eivät ole saaneet viisumia Suomeen.

Poika hukkui Pansion vastaanottokeskuksen kesäretkellä Rymättylässä. Nuorukainen oli hakenut turvapaikkaa viime vuoden elokuussa ja oli asunut siitä lähtien Pansion keskuksessa.

Suomen punainen risti on yksityisyydensuojan takia vaitonainen asiasta. Heikkinen kuitenkin kertoo, että SPR on hoitanut asiaa.

– Asia on ollut meidän hoidossamme, koska hän on ollut meidän turvapaikanhakijamme. Sosiaalityöntekijämme ovat vieneet asiaa eteenpäin siinä missä ovat voineet, Heikkinen sanoo.

Ulkoministeriön passi- ja viisumiyksikön päällikkö Päivi Blinnikka ei voi ottaa kantaa yksittäiseen viisuminhakupäätökseen. Hän kuitenkin muistuttaa, että viisumit myönnetään Suomen lain ja Schengen-säädösten perusteella.

– Edustusto tekee harkinnan, onko maahantuloedellytyksiä. Viisumi myönnetään, jos ei löydy mitään, mikä estää sen, Blinnikka sanoo.

Esteitä viisumin myöntämiselle voivat olla esimerkiksi varattomuus tai asiakirjojen puuttuminen. Yksi este viisumin myöntämiselle on se, että henkilöllä ei olisi enää oikeutta palata lähtömaahan.

Pojan vanhemmat saattavat oleskella parhaillaan muualla kuin Afganistanissa, jolloin viimeksi mainittu peruste voisi olla este viisumin myöntämiselle.

Itse hautaaminen ei ehkä ole suurin ongelma. Heikkinen kertoo, että heti pojan kuoleman jälkeen joukko afgaanimiehiä oli yhteydessä vastaanottokeskukseen.

– Yhteisölle oli tärkeää, että hänet haudataan oman kulttuurin mukaisesti. He ryhtyivät järjestämään rahoitusta ja olivat sitä mieltä, että he järjestävät asian, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan tilanne on tällä hetkellä kestämätön.

– Hautajaiset on tarkoitus järjestää ensitilassa, koska eihän tätä voi viivyttää loputtomasti. Jokainenhan tietysti toivoisi pääsevänsä paikalle oman poikansa hautajaisiin.