perjantai 24. syyskuuta 2010

Turun Sanomat: Ammattikorkeat rajoittavat ulkomaalaisten opiskelua

Turun Sanomat: Ammattikorkeat rajoittavat ulkomaalaisten opiskelua 24.9.2010

Oleskelulupahakemusten määrä kasvanut silti viime vuodesta

Ammattikorkeakoulut yrittävät hillitä ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden joukkohakeutumista Suomeen. Opiskelijoilta vaaditaan nykyään todistus englannin kielen taidosta. Joissakin ammattikorkeakouluissa kokeillaan myös maisteritutkintojen lukukausimaksuja. Lukukausimaksut tekee mahdolliseksi väliaikainen laki.

Opiskelijoiden virta ei ole kokonaan tyrehtynyt. Maahanmuuttovirastoon on tänä vuonna tullut kuusi prosenttia enemmän ulkomaisten opiskelijoiden oleskelulupahakemuksia kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Eniten hakemuksia tulee Venäjältä. Nigeriasta tosin tulee yhä paljon hakemuksia, ja niistä suuri osa hylätään.

Esimerkiksi Haaga-Helian ammattikorkeakouluun tuli joitain vuosia sitten parituhatta hakemusta Nigeriasta. Hyvin pieni osa hakijoista pääsi opiskelemaan. Kiristyneiden kielitaitovaatimusten takia vastaavia ongelmia ei tänä syksynä ole.

Haaga-Helian ammattikorkeakoulu on päättänyt kokonaan luopua ulkomailla pidetyistä pääsykokeista. Nigeriassa pääsykokeita ei ole koskaan pidetty.

– Ensisijainen kohdejoukkomme on Suomessa asuvat ulkomaalaiset, linjaa Haaga-Helian rehtori Ritva Laakso-Manninen .

Haaga-Heliassa peritään nykyään maisteritutkintoa suorittavilta EU- ja Eta-alueen ulkopuolisilta opiskelijoilta 3 750 euron maksu yhdeltä lukukaudelta.

– Hyvin harva yliopisto ja ammattikorkeakoulu on tähän lähtenyt, Laakso-Manninen kertoo.

Hänen mielestään ulkomaalaisten lukukausimaksut ovat tulevaisuutta, sillä suomalaiset veronmaksajat eivät välttämättä halua kustantaa muiden korkeakoulutusta.