tiistai 21. syyskuuta 2010

Uusi Suomi: Piikki Timo Soinille: Saatte rasismilla ääniä

Uusi Suomi: Piikki Timo Soinille: Saatte rasismilla ääniä 21.9.2010

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen piikittelee Uuden Suomen haastattelussa Perussuomalaisia siitä, että puolue käyttää rasismia hyväkseen, vaikka sitä ei puolueohjelmasta löydykään. Räsänen sanoutuu silti irti kristillisdemokraattien puoluesihteerin Peter Östmanin lausunnosta, että Perussuomalaiset olisi "yhtä rasistinen puolue" kuin Ruotsidemokraatit.

Östman esitti näkemyksensä Ruotsin radion vaalivalvojaisissa sunnuntaina.

-Kyllä mä sanoisin että puolue (Perussuomalaiset) ja sen aktiivisimmat toimijat ovat vähintään yhtä rasistisia (kuin Ruotsidemokraatit), joskin ehkä heidän puheenjohtajansa Timo Soini, jolla on jo pitkä kokemus, niin hän on oppinut siistimään puheitaan jonkun verran, sanoi Östman.

Räsänen ei lähde kommentoimaan, puhuiko Östman ohi suunsa, mutta näkee itse Perussuomalaiset hieman eri tavalla.

-Näkemykseni on se, että Perussuomalaiset ei puolueohjelmansa ja puoluejohdon kannanottojen puolesta ole rasistinen puolue, sanoo Räsänen Uudelle Suomelle.

Räsäsen on kenties senkin takia paha julistaa Perussuomalaisia rasisteiksi, että puolueet olivat vaaliliitossa eurovaaleissa 2009.

Hän kuitenkin ymmärtää Östmanin lausuntoa siltä kannalta, että tämä "on viitannut siihen, että [Perussuomalaisilla] on kentällä toimijoita, jotka käyttävät rasismia hyväkseen poliittisesti". Räsäsen mukaan puolueen menestyksen takana on sen maahanmuuttokriittinen maine, vaikka maahanmuuttokritiikkiä ei nostettaisikaan agendalle päällimmäiseksi.

-Timo Soini puhuu lähinnä EU:sta, mutta moni äänestää häntäkin maahanmuuttokriittisyyden vuoksi, sanoo Räsänen.

Kritiikistään huolimatta Räsänen ymmärtää myös puheenjohtaja Soinia, joka sanoutui eilen tyystin irti Ruotsidemokraateista.

-Kyllä Ruotsidemokraattien ja Perussuomalaisten juuret ovat erilaiset. Ruotsidemokraateilla on selkeä uusnatsipohja, jota on siistitty pikkuhiljaa. Perussuomalaisten tausta taas on SMP:ssä ja vennamolaisuudessa.

Tästä muistutti myös entinen SMP:n kansanedustaja, nykyisin perussuomalainen Anssi Joutsenlahti Uuden Suomen blogissaan tänään.

Räsäsen mukaan Perussuomalaisia ja Ruotsidemokraatteja yhdistää kansallispopulismi.

-Euroopassa näillä liikkeillä on nostetta vähän riippumatta siitä, mitä niiden muut linjaukset ovat, toteaa Räsänen.

Räsäsen mukaan maahanmuuton vastaisten liikkeiden nousuun on Suomessa suhtauduttu järkevämmin kuin Ruotsissa, jossa muun muassa median on väitetty yrittäneen pimittää Ruotsidemokraattien olemassaolon.

-Puhdas eristäminen nostaa marttyyritunnelmaa ja radikalisoi liikkeitä, sanoo Räsänen.

-[Suomen avoimemmalla keskustelulla] vääriä ääri-ilmiöitä kyetään tainnuttamaan, hän jatkaa.