Viikko-Häme, pääkirjoitus: Heikki Sihto: Vastustamalla valtaan 30.9.2010
Ruotsidemokraattien menestys eduskuntavaaleissa järkyttää Ruotsia. Iltapäivälehti Expressen kirjoitti "pimeyden voimien ottaneen ruotsalaisen demokratian panttivangikseen". Ruotsissa pohditaan, oliko menestyksen yksi osatekijä muiden puolueiden tekemä tiukka pesäero Ruotsidemokraatteihin. Olisiko tulos ollut toisenlainen, jos perinteiset puolueet olisivat periruotsalaiseen tapaan yrittäneet halata ruotsidemokraatit valtavirran näkemyksiin mukaan?
Ruotsin valtiopäivävaaleille valitut puolueet ovat edelleenkin kieltäytyneet yhteistyöstä Ruotsidemokraattien kanssa, jotka saivat kuusi prosenttia äänistä ja 20 edustajaa valtiopäiville. Ruotsidemokraattien pitäminen syrjässä voi onnistua, mutta se voi myös kasvattaa puolueen kannatusta.
Poliittisen vaikuttamisen historiassa on nähty myös toisenlaisia tapauksia. Yleensä yhden tai kahden johtajan varassa toimiva ja kaiken vastustamisesta voimansa saava ryhmä hiipuu, kun se joutuu oikeasti valtaan. Oppositiosta on helppo neuvoa ja heitellä piikikkäitä kommentteja. Politiikan tekeminen muuttuu vaikeaksi, kun vallan myötä tekojen pitäisi vastata puheita. Siinä tilanteessa kaiken vastustamisella ei enää pärjää. Politiikka on muutakin kuin EU:n, maahanmuuton tai rötösherrojen vastustamista.
Suomessa Perussuomalaisten kannatus on huikeassa kasvussa. Maahanmuutto- ja EU-vastaisuus puree Suomessakin. Muuten perussuomalaisten poliittisista tavoitteista on jäänyt vähän mieleen. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei ole tapojensa vastaisesti kovin paljoa elämöinyt Ruotsidemokraattien menestyksellä. Se voi olla viisasta. On vaikea arvioida, miten suomalaiset suhtautuvat flirttailuun Ruotsidemokraattien kaltaisen äärioikeistolaisen taustan omaavan puolueen kanssa.
Perinteisten puolueiden pitäisi keksiä toimintaansa raikkautta, uudenlaisia ajatuksia ja avauksia. Ruotsissa pääministeri Fredrik Reinfeldt arvioi Ruotsidemokraattien kannatuksen kertovan äänestäjien turhautumista nykypolitiikkaan ja poliitikkoihinkin. Se on varmasti totta. Moni kokee politiikan ajavan aina muiden etuja. Kyse on ehkä siitä, että yhteinen kieli puuttuu äänestäjän ja poliitikon väliltä.
Äänestäjille pitäisi keksiä myös kuluttajavalistuspaketti vaaleista eli siitä mitä kukin puolue oikeasti ajaa, mitä eduskunta EU-aikana voi tehdä ja mitä merkitsee äänestämättä jättäminen.
torstai 30. syyskuuta 2010
Viikko-Häme: Vastustamalla valtaan
klo
15.15
Avainsanat:
maahanmuutto,
perussuomalaiset,
Ruotsidemokraatit,
Timo Soini,
vaalit,
äärioikeisto