perjantai 24. syyskuuta 2010

Iltalehti: Vanhasen ja Kataisen tappouhkauksista syyte

Iltalehti: Vanhasen ja Kataisen tappouhkauksista syyte 24.9.2010

Kyse on internetin keskustelupalstalla julkaistuista kirjoituksista, joissa uhattiin entistä pääministeriä Matti Vanhasta (kesk), valtiovarainministeri Jyrki Kataista (kok) ja eduskunnan henkilökuntaa.

Syytepäätöksen teki apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

- Kyse on samantyyppisestä kirjoittelusta kuin (maahanmuutto- ja eurooppaministeri) Astrid Thorsin (r) kohdalla, Kalske sanoo.

Kirjoituksiin sisältyi väkivallalla uhkailua. Niissä uhattiin ampumisella ja annettiin ymmärtää olevan vain ajan kysymys, milloin joku tällaista tekee.

Kyse on siis tappouhkauksista?

- Kyllä ne tällaisiksi on tulkittu, Kalske toteaa.

Oikeuteen joutuu noin 45-vuotias helsinkiläismies. Häntä syytetään Helsingin käräjäoikeudessa laittomasta uhkauksesta ja julkisesta kehottamisesta rikokseen.

Uhatut henkilöt eivät ole itse esittäneet vaatimuksia tekijää kohtaan.

- Tämän tyyppiset uhkailut ovat virallisen syytteen alaisia, vaikka asianosaiset eivät vaatimuksia esittäisikään, Kalske sanoo.

- Siinä katsotaan, että yhteiskunnallista tehtävää hoitavan henkilön uhkaaminen on vakava rikos. Uhkauksella voidaan pyrkiä saamaan uhattua esimerkiksi luopumaan joistain toiminnoistaan omassa työssään. Siinä mielessä nämä ovat demokraattisen maailmanmenon kannalta erittäin moitittavia.

Kalske kuvailee uhkailujen takana olleen "ehkä yleisempi tyytymättömyys poliittiseen eloon".

Jos syytetty tuomitaan, on hänelle luvassa sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.