torstai 30. syyskuuta 2010

Akuliina Saarikoski: Muukalaisvihalla ratsastavat puolueet viilaavat meitä linssiin

Akuliina Saarikoski: Muukalaisvihalla ratsastavat puolueet viilaavat meitä linssiin 30.9.2010

Ruotsissa rasistinen Sverigedemokraterna pääsi eduskuntaan. Vuonna 1996 SD:n tapaamisessa jäsenet saivat kantaa vielä täydellistä natsiunivormua, samalla kuin taustalla liehui kaksi lippua. Se perinteinen ruotsalainen vieressään hakaristilippu.

Suomessa ”maahanmuuttokriittiset” perussuomalaiset haaveilevat samanlaisesta vaalivoitosta.

Kun maassa kukaan ei enää välitä tulonjaosta ja tasa-arvosta, leivotaan ihmisten liikkumisen rajoittamisesta vaaliperiaatteita. Aikamme absurdiin kertomukseen kuuluu se, että työväenluokka äänestää oikeistoa.

Muukalaisvihalla ratsastavat puolueet viilaavat meitä linssiin pahan kerran sillä ainoalla aseella, jonka käytön he osaavat parhaiten. Nimittäin pelottelulla.

Kun ihmisiä pelotellaan, muista aiheista voi vaieta. Esimerkiksi siitä kuinka tämän vaalikauden oikeistolainen politiikka on hyödyntänyt eniten korkeatuloisia. Köyhien, vammaisten, pitkäaikaissairaiden, työttömien ja maahanmuuttajanaisten tilanteesta ei tarvitse keskustella.

Ja pahinta on ettemme puhu pelkästään oikeistopopulistisista puolueista. Demareiden ”reilu ja hallittu” maahanmuuttopolitiikka ja sen vaatimus aitoon työvoimatarpeeseen perustuvasta maahanmuutosta ovat aivan samaa tavaraa kuin hommafoorumin avoimen rasistiset huudahtelut.

Maahanmuuttopoliittisen sanasto –pamfletin juuri julkaisseet Markus Himanen ja Jukka Könönen huomauttavat, kuinka usein maahanmuuttajat jaetaan "hyviin" työperäisistä syistä ja "huonoihin" humanitaarisista syistä tuleviin.

Samanlaiset tuulet puhaltavat kaikkialla. Ruotsin ja Suomen tilanne ei ole mitenkään ainutlaatuinen. Mitä tapahtuukaan muualla Euroopassa?

Ranskassa Sarkozy on luvannut hävittää kolmen kuukauden sisällä 300 romanileiriä. Nyt Saksa suunnittelee 10 000 romanin karkottamista Kosovoon. Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Thomas Hammarberg on ilmaissut huolensa siitä kuinka romanit käytännössä joutuvat Mitrovican lähellä sijaitseviin pakolaisleireihin, jossa maasto on täynnä lyijyä.

Suomessa vihreiden mahdollinen presidenttivaaliehdokas Pekka Haavisto siirtyy oikeistolaisten leiriin kannattamalla kerjäämisen kieltävää lakia, joka on puhdasta etnistä syrjintää. Samalla Afrikan sarven erityisasiantuntija vaatii biometrisiä passeja konfliktialueilta tulevilta ihmisiltä, joista monille jo kuvalliset henkilötodistukset ovat toiveajattelua.

Miten nämä kaikki kysymykset liittyvät toisiinsa?

Siinä missä ennen kauhisteltiin Itävallan vapautuspuolueen Jörg Haiderin natsisympatioita ja ulkomaalaisvihamielisyyttä, ajavat nykyään Euroopan maiden johtajat avoimesti siirtolaisia polkevaa politiikkaa.

Ja oikeastaan emme voi sanoa, että tämä tulisi meille mitenkään yllätyksenä. Itse asiassa koko unionimme rakentuu 4 vapauden periaatteelle. Ihmisten, tavaroiden, palveluiden ja valuutan vapaaseen liikkuvuuteen. Euroopan romanien kohtelu osoittaa kuinka ensimmäinen perusvapaus ei kuitenkaan koske kaikkia.

EU:n tarkoittamia ihmisiä ovat vain työntekijät. Ja ainoastaan sellaiset työntekijät, jotka hyödyttävät sisämarkkinoita.

Siinä mahtava toisen maailmasodan jälkeen rakennettu eurooppalaisen kulttuurin peruskivi. Sisämarkkinat. C’est tout ja that’s that.

Tasa-arvoisia ovat ne, jotka hyödyttävät sisämarkkinoita. Muut lykätään Kosovon kaatopaikoille. Siitä näyttävät olevan samaa mieltä niin Haider, Sarkozy, Maizière, Åkesson, Urpilainen, Soini kuin Haavistokin.