lauantai 25. syyskuuta 2010

Turun Sanomat: Maahanmuuttajia värvätty Suomesta koulutusleireille

Turun Sanomat: Maahanmuuttajia värvätty Suomesta koulutusleireille 25.9.2010

Suojelupoliisin mukaan Suomesta on lähtenyt maahanmuuttajia ulkomaille taistelukoulutukseen. Supon apulaispäällikkö Petri Knape vahvistaa, että todisteita taistelijoiden värväyksestä on saatu. Hän ei kuitenkaan kommentoi sitä, mihin maihin ja kuinka paljon taistelijoita on Suomesta lähtenyt.

– On totta, että meillä on viitteitä siitä, että myös Suomesta olisi lähdetty koulutusleireille kriisialueille. Terrorismin uhka kohdistuu kuitenkin ensisijaisesti Eurooppaan yhteisönä. Suomeen kohdistuva terroritekojen uhka on edelleen vähäinen, Knape toteaa.

Supo lähetti tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhdyshenkilöitä työskentelemään muutaman viikon jaksoissa Suomen suurlähetystöihin Syyrian Damaskokseen, Etiopian Addis Abebaan sekä Kenian Nairobiin.

Knapen mukaan Supo on jo yhdyshenkilöiden avulla estänyt joidenkin vaarallisiksi luokiteltujen henkilöiden pääsyn Suomeen. Supon tavoitteena on saada rahoitusta yhdyshenkilötoiminnalle myös ensi vuoden jälkeen, vaikka osa kansanedustajista on arvostellut Supoa puutteellisesti tiedottamisesta uuteen taktiikkaansa liittyen.

– Turvallisuuden parantamisen lisäksi yhdenkin riskihenkilön maahantulon estäminen säästää yhteiskunnan varoja satoja tuhansia euroja vuodessa, Knape perustelee.

Ensi vuodeksi Supo aikoo palkata uusia etsiviä terrorismintorjuntaa ulkomaille lähetettävien tilalle. Tämä on mahdollista Supon saamalla 850 000 euron lisämäärärahalla. Komennukset ulkomailla pidentyvät viikoista muutamiksi kuukausiksi.