tiistai 21. syyskuuta 2010

Aamuposti: Maahanmuuttajat jyräävät homoparit vaaliteemana

Aamuposti: Maahanmuuttajat jyräävät homoparit vaaliteemana 21.9.2010

”Painajaismaista”, oli ruotsalaislehtien maltillisimpia luonnehdintoja maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien pääsystä valtiopäiville.

Pohjanlahden tällä puolen ruotsalaisten kauhistelu ”pimeistä voimista” vähän hymyilyttää. Suomessa ei ole tapana ilmoittaa ennen vaaleja ruotsalaistyyliin, mikä puolue ei missään tapauksessa pääse seuraavaan hallitukseen. Näin ei ole sanottu perussuomalaisistakaan.

–Vaikea paikka se olisi, mutta kyllä vaalit on vaalit ja Suomessa kunnioitetaan demokratiaa. Hallitusohjelman hyväksymisestähän se on kiinni, hausjärveläinen kansanedustaja Risto Autio (kesk.) sanoo perussuomalaisista mahdollisina hallituskumppaneina.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini teki pesäeron heti Ruotsin vaalien jälkeisenä aamuna ruotsidemokraateista ilmoittamalla, ettei se ole mikään perussuomalaisten veljespuolue.

Samaa vakuuttaa hyvinkääläisvaltuutettu Taisto Orre (ps.). Hänen mukaansa onneksi perussuomalaisista irtaantui Muutos 2011 -ryhmä, joka hänen mielestään on lähellä radikaaleja ruotsidemokraatteja.

–Eivät perussuomalaiset vastusta oikeanlaista maahanmuuttoa, sehän on rikkaus ja Suomi tarvitsee työntekijöitä muualta, Orre muistuttaa.

Perussuomalaisten maahanmuuttoystävällisyydestä on myös muunlaisia mielipiteitä.

–Kyllä perussuomalaisissa on samantyylisiä aineksia, rasismia ja maahanmuuttovastaisuutta, Vasemmistoliiton riihimäkeläinen varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen vertaa.

On Suomessa sitten maahanmuuttovastainen puolue tai ei, maahanmuuttokysymyksen oletetaan nousevan yhdeksi keväisten eduskuntavaalien teemoista.

Risto Autio pitää hyvänä, että maahanmuuttajista puhutaan, jotta samalla monenkirjava pakolais-maahanmuuttaja-termistö selkiytyisi.

Myös Orre uskoo, että maahanmuutosta tullaan keskustelemaan. Sen rinnalla homoparit ja sukupuolineutraalit avioliitot ovat Orren sanoin lillukanvarsia.

Maahanmuutosta on toki puhuttu jo tässäkin vaiheessa. Aiheen yksi avaus oli SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen ”maassa maan tavalla” sekä kriittinen suhtautuminen työperäiseen muuttoon.

Saman puolueen hyvinkääläisvaltuutettu Tuija Linna-Pirinen puhuu voimakkaasti ulkomaalaisen työvoiman ottamisen puolesta.

Hän ottaa esiin oman ammattiliitonsa, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton, jossa on maahanmuuttajataustaisia jäseniä noin 4000.

–Erikoissairaanhoidossa ei pärjätä ilman maahanmuuttajia, Linna-Pirinen muistuttaa.

Vihreiden Eero Yrjö-Koskinen uskoo, että maahanmuutosta nousee varmaan keskusteluja, mutta perussuomalaisten gallupien lupaamaan voittoon hän ei usko.

–Perussuomalaisilla on vain yksi Timo Soini. Muissa vaalipiireissä ei ole yhtä valovoimaisia ehdokkaita.