keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Verkkouutiset: Eduskunta pilkkasi perussuomalaisten Somalia-takinkääntelyä

Verkkouutiset: Eduskunta pilkkasi perussuomalaisten Somalia-takinkääntelyä 29.9.2010

Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen sai naurut ja pilkat niskaansa yli puoluerajojen keskiviikkona eduskunnassa käydyssä selontekokeskustelussa.

Kyse oli miinalaiva Pohjanmaan lähettämisestä osana EU-operaatiota turvaamaan rahtiliikennettä merirosvoilta Somalian aluevesille.

Siinä kun muut puolueet tukivat vähemmän tai enemmän innokkaasti Suomen osallistumista Atalanta-nimellä kulkevaan operaatioon, kulki aikoinaan homoparikeskustelussa liikanimen "Hauveli" saanut Pentti Oinonen puolueineen omia outoja polkujaan.

- Voi pyhä sylvi sentään, tämä rosvo- ja poliisileikki tulee maksamaan kansalaisille ainakin 11,6 miljoonaa euroa, taivasteli Oinonen, joka pelkäsi myös mahdollisia oikeudenkäyntikuluja Suomelle, jos kaappareita jää kiinni.

- Toivottavasti ministeri (Tuija) Brax (vihr.) ei keksi, että kaikki Somalian rannikolta kiinni otetut merirosvot tuotaisiin oikeudenkäyntin Suomeen suomalaisten veronmaksajien kustannuksella, jonka jälkeen ruotsalainen maahanmuuttoministeri (Astrid) Thors (r.) suosittelisi heille automaattista turvapaikkaa, lasketteli Oinonen.

Somalipakolaisten määrä kasvaisi

Atalanta-operaatiossa on kyse ennen muuta Maailman elintarvikeohjelman WFP:n ruokakuljetusten turvaamisesta Somaliaan.

Perussuomalaisille ei tuntunut menevän jakeluun, että jos kolmelle miljoonalle nälästä kärsivälle ei saada perille ruokaa, nämä lähtevät liikkeelle kotimaastaan.

- Te sanotte, että ihmisten ei pitäisi tulla Suomeen vaan auttaa paikan päällä. No nyt autetaan ihmisiä paikan päällä, autetaan humanitaarisia kuljetuksia menemään perille, autetaan YK:n ruoka-apua huolehtimaan somaleista, jotka asuvat keskellä sotaa. Nyt teidän pitäisi kannattaa tätä hanketta, ihmetteli vihreiden Pekka Haavisto perussuomalaisten suuntaan.

Tähän Oinonen vastasi kyselemällä puolustusministeri Jyri Häkämieheltä (kok.), onko valmistauduttu siihen, että Pohjanmaa-laiva vallataan ja "miehistön eväskarjalanpiirakat menevät merirosvojen poskeen".

Einesten veto keskusteluun riitti jo kokeneimmillekin kansanedustajille.

- Edustaja Oinonen, ellei tätä operaatiota tehdä, pitää sitten johdonmukaisesti valmis olla hyväksymään se, että Suomessa on sitten entistä enemmän somalipakolaisia. Se on yksinkertaisesti näin, opetti ex-ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.).

- Perussuomalaisten takki tuntuu kääntyvän joka puheenvuorossa. Välillä ollaan sitä mieltä, että ei saa tukea sitä, että pakolaisia ei lähde liikkeelle, sitten toisesta suunnasta sanotaan, että tänne ei pakolaisia saa tulla. Teidän linjanne, jos te tätä vastustatte, on se, että pakolaisten määrä Somaliasta tulee entisestään lisääntymään. Sitäkö te nyt ajatte, ja ehkä sillä vaalivoittoa, kyseli Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.

Oinosen vastaus Kanervan ja Arhinmäen maalailemaan pakolaistulvaan oli hyvin perussuomalainen:

- Miksi niitä tulisi? Muutetaan maahanmuuttopolitiikkaa, se loppuisi se liika somalien tulo maahan siihen, Oinonen kiihtyi ja hetkeä myöhemmin suorastaan loukkaantui Hanna-Leena Hemmingin (kok.) epäiltyä, etteivät persut oikein ymmärrä syy- ja seuraussuhteita.


11,6 miljoonan operaatio

Suomen on tarkoitus lähettää Pohjanmaa turvaamaan kansainvälistä meriliikennettä Somalian vesille helmi-huhtikuun ajaksi.

Koko operaatio kestää 4-5 kuukautta ja siihen osallistuu 120 sotilasta, heistä lähes kolmasosa reserviläisiä. Hankkeen hinnaksi on laskettu 11,6 miljoonaa euroa.

EU-maista Suomen lisäksi mukana on Hollanti, Kreikka, Britannia, Ranska, Saksa, Italia, Belgia, Ruotsi ja Norja. Atalanta-operaatio käynnistyi joulukuussa 2008 merirosvouksen laajennettua pahaksi ongelmaksi Somalian rannikon tuntumassa.

Atalanta-operaatio on ollut siinä mielessä menestys, että ruokakuljetusten ryöstely on pystytty estämään. Aluskaappaukset silti jatkuvat: tuoreimpien tietojen mukaan 17 alusta on parhaillaan kaapattuna ja panttivankeina on 369 merimiestä.

Tällä hetkellä operaatiossa on vangittu 88 merirosvoa, joista oikeudenkäyntiä odottaa Keniassa 75, Seychelleillä 11 ja Espanjassa kaksi.
kaappausyrityksiä on kaikkiaan 260, näistä 76 laivakaappausta on onnistunut.

Kuin sinettinä ajankohtaiselle aiheelle kiiri 2,16 tuntia kestäneen keskustelun aikana eduskuntaan tieto myös siitä, että somalialaiset merirosvot olivat kaapanneet jälleen yhden rahtialuksen, tällä kertaa norjalaisen laivan Tansanian rannikon edustalla.