keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Abdirahim Hussein: Maaseutu on maahanmuuttajille hyvä kotoutumispaikka

Abdirahim Hussein: Maaseutu on maahanmuuttajille hyvä kotoutumispaikka 29.9.2010

Keskustan keskeinen tavoite on pitää koko Suomi asuttuna. Koko Suomi ei mahdu Kehä kolmosen sisään, eikä näin ollen ole järkevää myöskään keskittää kaikkia maahanmuuttajia sinne. Maahanmuttajille on parempi, että he tutustuvat ensiksi suomalaiseen elämään maaseudulla tai pienissä kunnissa.

Tilastollisesti maahanmuuttajat, jotka aloittavat uuden elämänsä pienissa kunnissa, sopeutuvat ja kotoutuvat suomessa nopeammin kuin pääkaupunkiseudulle asutettu. Siellä maahanmuuttaja ei ole nimetöntä ”mamu”-massaa kaupungin vuokratalossa. Hän on ”meidän Abdi” tai ”meidän Olga”, oma itsensä, joka tunnetaan nimeltä ja naamalta.

Moni turvapaikanhakija tulee Suomeen maatalousvaltaisesta maasta, ja hänen on vaikea kokea kaupunkielämää omakseen. Maaseudulla hän kohtaa sellaisen elämäntavan, jota hän kotimaansa kokemusten perusteella voi ymmärtää kaupunkia paremmin. Maalaiskoulussa maahanmuuttajien lapsia ei eristetä omiin ”mamuluokkiin”, vaan he pääsevät heti tutustumaan kantaväestön lapsiin ja oppivat näiden kanssa puhumaan suomea sillä tavalla kuin sitä kylillä puhutaan.

Keskustalle on tärkeää säilyttää Suomessa mahdollisuus pienimuotoiseen, yhteisölliseen elämäntapaan. Keskustan Suomessa niin suomalaisilla kuin maahanmuuttajillakin voi olla oma kotiseutu. Omilla vakailla ja turvallisilla juurillaan elävien ihmisten on helpointa kohdata myös maahanmuuttajat ihmisinä ja ystävinä. Siksi uskon, että, sekä kantasuomalaisille että maahanmuuttajille.

- Abdirahim Hussein, eduskuntavaaliehdokas 2011 (kesk.)