maanantai 20. syyskuuta 2010

YLE: Katainen: Maahanmuuttokeskustelusta odotettavissa asiallista

YLE Savo: Katainen: Maahanmuuttokeskustelusta odotettavissa asiallista 20.9.2010

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen ei usko Ruotsin vaalitaistelussa esiin nousseen maahanmuuttovastaisuuden nousevan samalla tapaa keskusteluun Suomen ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Äärioikeistolainen, maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit sai ensiyrittämällä 20 paikkaa parlamenttiin. Katainen ei usko tuloksen ennakoivan samaa huhtikuun eduskuntavaaleissa.

- Uskon, että se ei kovasti ennakoi Suomen vaaleja. Maahanmuuttopolitiikka tulee olemaan yksi tärkeä keskustelunaihe niin kuin pitääkin olla. Maiden välillä on kuitenkin eroja johtuen siitä, että oikeistopopulistiset puolueet poikkeavat toisistaan keskeisellä tavalla. Luulen, että Suomessa keskustelu tulee olemaan kohtuullisen asiallista, Katainen sanoo.

Keskustaoikeistolainen hallitusrintama voitti Ruotsin valtiopäivävaalit. Kataisen mukaan Ruotsin vaalitulos kertoo siitä, että ruotsalaiset arvostivat vastuunkantamista.

- Vaikeassa taloustilanteessa ollut maa ja hallitus sai kansalaisilta arvonantoa, kun se toimi linjakkaasti. Siellä ovat elvytyspäätökset olleet samansuuntaisia kuin Suomessa ja talouskriisi on ollut luonteeltaan hyvin samankaltainen. Toinen johtopäätös on, että ruotsalaiset haluavat laittaa kuntoon hyvinvointiyhteiskunnan perustan eli julkisen talouden ja sen tulee perustua uusien työpaikkojen luomiseen. Siinä porvarihallitus oli ruotsalaisten mielestä uskottava, Katainen arvioi.