maanantai 20. syyskuuta 2010

Uusi Suomi: Shokki naapurissa: ”Tätä kaikki pelkäävät”

Uusi Suomi: Shokki naapurissa: ”Tätä kaikki pelkäävät” 20.9.2010

Maahanmuuttokriitikkojen äänitorvi, Helsingin kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho uskoo avoimen maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien nousun valtiopäiville "tervehdyttävän" Suomen länsinaapurin poliittista elämää. Hänen mielestään Ruotsi on "kaikkia muita" jäljessä maahanmuuttopolitiikan muuttamisessa, joten shokkiefekti oli helppo saavuttaa.

Halla-ahon mielestä ruotsidemokraatit ottivat ensimmäisen suuren askeleen jo saavuttamalla lähes kuuden prosentin kannatuksen ja pääsemällä valtiopäiville.

-Mitä kaikki puolueet siellä pelkäävät on se, että ihmiset ymmärtävät voivansa äänestämällä oikeasti vaikuttaa Ruotsin mielipuoliseen maahanmuuttopolitiikkaan, sanoo Halla-aho Uudelle Suomelle.

Ennen kaikkea maahanmuuttokritiikin voimin keskisuureksi puolueeksi nousseiden Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoutui tänään tiukasti irti ruotsidemokraateista ja heidän maahanmuuttopolitiikastaan. Halla-ahokaan ei suoraan julistaudu ruotsalaispuolueen hengenheimolaiseksi, mutta ihmettelee Soinin kiirettä sanoutua irti jostain, "mihin ei ole mitään yhteyttä".

-Siitä tulee sellainen vaikutelma, että joku yhteys kuitenkin olisi, sanoo Halla-aho.

-Se on hänen [Soinin] näkemyksensä. Perussuomalaisissa on aika paljon hajaannusta monien asioiden, myös maahanmuuton suhteen, hän jatkaa.

Halla-ahon mielestä on turhaa verrata hänen ja ruotsidemokraattien maahanmuuttokritiikkiä, koska maiden tilanteet ovat täysin erilaiset. Ruotsissa maahanmuuttajia on moninkertaisesti Suomeen verrattuna, joten niin on Halla-ahon mukaan myös ongelmia.


-Ruotsi on erittäin syvällä suossa. Suomi voi vielä välttää sen melko maltillisella politiikalla, uskoo Halla-aho.

Ruotsin tilannetta Halla-aho pitää niin surkeana, että edes ruotsidemokraateista ei välttämättä ole pelastajaksi. Hänen mielestään maahanmuuttoon ja maahanmuuttajiin kohdistuva kritiikki on Ruotsissa vielä suurempi tabu kuin Suomessa. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on sanonut median muun muassa kieltäytyneen julkaisemasta puolueen vaalimainoksia.

-Uskomattoman likaista, päivittelee Halla-aho.

Halla-ahon mielestä äärioikeistolaisena pidetyn puolueen oli helppo saada aikaan shokkiefekti, koska "kaikki muut Ruotsin puolueet ovat sosialidemokraatteja".

-Siinä kontekstissa ruotsidemokraatit näyttäytyy äärimmäisenä ilmiönä.

-En tosin tiedä, mikä puolueesta tekee äärioikeistolaisen, Halla-aho toteaa kertoen tutustuneensa pikaisesti ruotsalaispuolueen puolueohjelmaan.

Kyseisestä puolueohjelmasta on tosin nähtävissä, kuinka ruotsidemokraatit julistavat ajavansa maahan tiukkoja maahanmuuton rajoituksia ja pyrkivänsä vahvistamaan ruotsalaista kansallishenkeä - ja samalla syyttävät maahanmuuttajia niin maan talousongelmista kuin hyvinvointivaltion vaarantamisestakin.

Halla-ahon mielestä ruotsidemokraateista on tullut yhden asian puolue pakon edessä.

-He ovat keskittyneet maahanmuuttoon, koska mikään muu puolue ei keskity siihen lainkaan.

Halla-aho ei usko, että Ruotsin tulos vaikuttaisi Suomen kevään eduskuntavaaleihin. Hän on ilmoittanut lähtevänsä ehdolle vuoden 2011 eduskuntavaaleihin Perussuomalaisten listalla.

FAKTAKULMA

Ruotsin valtiopäivävaaleissa porvarit saivat 49 prosenttia äänistä, kun opposition punavihreät joutuivat tyytymään runsaaseen 43 prosenttiin. Maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit sai vajaat 6 prosenttia äänistä ja nousi vaa'ankieliasemaan.

Allianssi sai 172 paikkaa, punavihreät 157 ja ruotsidemokraatit 20.

_____________________________________________


Uusi Suomi: Markku Huusko: Soini hakeutuu kauas äärioikeistolaisista ruotsidemokraateista

Ruotsissa valtapuolueet ovat hyvin pettyneitä siihen, että Ruotsidemokraatit SD nousi paikalliseen eduskuntaan vajaan kuuden prosentin kannatuksellaan. Kukaan ei halua lähteä yhteistyöhön avoimesti maahanmuuttovastaisen puolueen kanssa.

Suomessa tämä kääntää katseet kuntavaalit 2008 voittaneisiin ja nyt noin kymmenen prosentin kannatusta nauttiviin Perussuomalaisiin. Mikä yhdistää näitä puolueita vai yhdistääkö mikään?

Mielenkiintoa lisää se, että Perussuomalaisten joukoissa on ehditty jo iloita Ruotsidemokraattien voitosta. Siitä on esimerkkinä esimerkiksi tämä eduskuntavaaliehdokas Olli Immosen teksti.

Perussuomalaisten päällikkö Timo Soini on kuitenkin lähtenyt heti tekemään pesäeroa Ruotsidemokraatteihin. MTV3:n haastattelema Soini sanoo, että puolueiden välillä ei ole yhteyksiä ja hengenheimolaisuutta ei maahanmuuttopolitiikassa ole.

Kun katsoo puolueiden linjauksia netistä, on tämä huomattava ero havaittavissa. Siinä missä Ruotsidemokraatit julistavat heti kärkeen jyrkästi maahanmuuton rajoituksiaan ja ruotsalaisen kulttuurin vahvistamista, puhuu Soinin puolue arvomaailmakoosteessaan lähinnä suomalaisten vähävaraisten, vanhusten, vammaisten ja sotaveteraanien auttamisesta.

Löytyy soinilaisten arvoista myös lievää maahanmuuttokritiikkiä, kun puolue katsoo, että ”kansanvallan toimintamahdollisuuksia ei saa heikentää erilaisilla lyhytnäköisillä monikulttuurisuushankkeilla”. Löytyypä sieltä arvoista myös kirjaimellisesti ”maassa maan tavalla” -linjaus, mistä demarit saivat Jutta Urpilaisen epäonnistuneen heiton jälkeen median höykytyksessä maahanmuuttovastaisen leiman otsaansa.

Suomessa Ruotsidemokraattien kaltaista maahanmuuttovastaisuutta ei eduskuntapuolueissa ole. Suomalainen vastine on lähinnä eduskuntavaaleihin virittäytyvä marginaalinen liike Muutos 2011, jonka periaatelausumassa kritisoidaan heti toisessa virkkeessä Suomen maahanmuuttopolitiikkaa.

Edes kansalaisten suoraa demokratiaa ajava suomalainen muutosliike ei ole puhunut julistuksessaan kansallisesta identiteetistä ja kantaväestön kulttuurin vahvistamisesta yhtä äärioikeistolaiseen sävyyn kuin Ruotsidemokraatit. Tätä taustaa vasten ymmärrän myös ruotsalaisia urheilijoita ja mediaa, jotka lähtivät avoimesti Ruotsidemokraatteja vastaan.

____________________________________________________________

MTV3: Kiviniemi: Toivottavasti puhdas rasismi ei tässä maassa pure

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) ei halua vetää Ruotsin eilisestä vaalituloksesta suoria johtopäätöksiä Suomen ensi kevään eduskuntavaaleihin. Kiviniemen mielestä Ruotsin vaaliteemat poikkeavat Suomesta, eikä hän usko, että ulkomaalaisvihamielisyys nousee samanlaiseksi aseeksi Suomen vaaleissa.

- Me olemme valmiita keskustelemaan oikeista asioista, mutta sellaisen turhanpäiväisen muukalaisvastaisuuden tai rasismin me haluamme kyllä torjua - ja pontevasti. Toivon, että Suomesta ei löytyisi kannatusta ja innostusta puhtaalle rasismille, Kiviniemi sanoo.

Kiviniemen mielestä maahanmuuttajien kotouttamiseen pitää panostaa yksinkertaisesti enemmän. Kotouttamisella hän tarkoittaa esimerkiksi sitä, että maahanmuuttajille tarjotaan mahdollisuus suomen kielen ja kulttuurin opiskeluun. Myös työpaikkoja pitää olla tarjolla.

Ruotsin eilisissä vaaleissa menestyi keskusta-oikeistolainen rintama. Kiviniemen mielestä naapurin vaaleista ei voi vetää suoria yhtäläisyysmerkkejä meidän tuleviin vaaleihimme.

- Pääministerinä voi olla tyytyväinen, jos hallitus kokonaisuudessaan saa kansan kannatuksen, mutta mitään johtopäätöksiä sieltä ei voi vetää suoraan Suomeen.

___________________________________________________

YLE Uutiset: Perussuomalaiset ottavat etäisyyttä ruotsidemokraatteihin


Timo Soinin johtamien perussuomalaisten ja Ruosin valtiopäiville eilisissä vaaleissa nousseiden ruotsidemokraattien välille ei voida asettaa yhtäläisyysmerkkiä, vaikka mahaanmuuttokritiikki onkin keskeisessä osassa molempien politiikassa. Ruotsin valtiopäiville nousi nyt 20 ruotsidemokraattia, joista kolme on suomalaistaustaista.

Tämän päivän perussuomalaiset on eri puolue kuin sen edeltäjä Suomen maaseudun puolue, mutta juuret löytyvät Kekkosen ajan Suomesta - vennamolaisuudesta. Ruotsidemokraattien historia on lyhyempi ja siitä löytyy monen mielestä arveluttaviakin piirteitä.

- Siellä on todellakin tällainen uusnatsitaustainen puolue, joka nyt tietysti yrittää pestä tätä vanhaa menneisyyttään pois. Tällaista ei ole Suomessa nähty - ja toivottavasti ei nähdäkään, eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja luonnehti Ruotsin uusinta valtiopäiväpuoluetta.

Samoilla linjoilla Tuomiojan kanssa on valtiotieteen tohtori ja Helsingin yliopiston professori Jan Sundberg. Hänen mukaansa ruotsidemokraatit ovat kyllä pyrkineet häivyttämään äärioikeistolaisen taustansa, siinä kuitenkaan onnistumatta.

- Totta kai puoluejohto osaa tämän konstin, että eivät ulkoapäin katsottuna näyttäisi siltä. Eli he toimivat niin, ettei yksikään juristi tai joku muu saisi heitä esimerkiksi oikeuteen. Niin kuin useimmat vastaavat puolueet Euroopassa he pyrkivät antamaan kiiltokuvan itsestään - pyrkivät siihen. Mutta siellä etujoukkojen takana on sitten - sieltä löytyy vaikka mitä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini haluaa selkeästi ottaa etäisyyttä ruotsidemokraatteihin. Soinin mukaan hän ei tunne puolueen johtoa eikä sen ohjelmaa. Hän haluaakin korostaa puolueensa vennamolaista taustaa.

- Meillähän on pitkä traditio. Esimerkiksi minä olen itse ollut SMP:n varapuheenjohtaja ja puoluesihteeri ja puolueen juuret ovat siellä. Sen päälle on sitten tullut paljon uutta porukkaa ja kasvua. Ruotsidemokraateilla on aivan toisenlaiset juuret, Soini sanoo.

Syy siihen, että ruotsidemokraatit nousi valtiopäiville on Soinin mukaan selvä. Mutta hän torjuu ajatuksen siitä, että edes perussuomalaisten ja ruotsalaisopuolueen maahanmuuttokriittisyys ponnistaisi samoista lähtökohdista.

- No, tässäkin tilanne on erilainen. Ruotsissahan siirtolaisia ja maahanmuuttoa on ollut aivan toisessa mittaluokassa kuin Suomessa. Siellä on virheitä tehty. Eihän tällainen tilanne siellä muuten olisi syntynyt.

____________________________________________

YLE Uutiset: Urpilainen: Ruotsin hallitusrintama liikkui lainavaatteissa


SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen puolestaan on sitä mieltä, että Ruotsin hallitusrintama menestyi käyttämällä hyväkseen sosiaalidemokraattien tavoitteita.

Urpilaisen mukaan Ruotsin porvarit saivat lisäksi hyötyä myös maahanmuuttovastaisten protestiäänistä.

- Oikeisto kävi Ruotsissa vaalit lainavaatteissa eli se onnistui hämärtämään puolueiden välisiä eroja ja toisaalta välttelemään kipeiden asioiden käsittelyä, kommentoi Urpilainen Ruotsin vaalitulosta.

- Kyllä minä näen, että Ruotsissa ruotsidemokraatit saivat varmasti protestiääniä, Ihan samalla lailla kun protestimielialaa on Suomessa kanavoitunut perussuomalaisille. Mielestäni ihmisten on hyvä tiedostaa, että äänestämällä protestipuoluetta, antaa samalla puolikkaan äänen oikeistohallitukselle, Urpilainen maalaa.

SDP:n puheenjohtaja arvioi, että näin kävi Ruotsissa ja samoin voi käydä myös Suomessa.

Jungner: Ei yhtäläisyyttä Suomen ja Ruotsin välillä

SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner arvelee, että Ruotsin hallitusrintaman menestyksen syynä ovat pääministeri Fredrik Reinfeldtin karisma ja kokoomuksen vaalislogan.

- Kokoomus on aika häikäilemättömillä lainavaatteilla hakenut voittoa. Siellähän kokoomus kertoi olevansa Ruotsin ainoa työväenpuolue, Jungner sanoi YLE Uutisille ovensuukyselyjen julkistamisen jälkeen.

Jungner ei näe yhtäläisyyksiä Ruotsin ja Suomen vaalitilanteella.

- Suomessahan ei ole tällaista koalitiota, ja Suomen oikeistopuolueelta puuttuu Reinfeldtin kaltainen karismaattinen johtohahmo. Kun Ruotsissa kokoomus kertoo olevansa ainoa työväenpuolue, Suomessa vastaavasti kokoomus yrittää vähän repiä itseään irti työväenpuolueimagosta. Tässä on hirveän paljon eroja pienistä asioista isoihin asioihin, Jungner sanoi.