torstai 30. syyskuuta 2010

HBL: Wallin varoittaa kohtalonvaaleista

HBL: Wallin varnar för ödesval 30.9.2010

Kylmät tuulet ruotsin kielen ympärillä saavat Stefan Wallinin vaatimaan puoluejohtajia avaamaan suunsa ja kertomaan, kuinka he aikovat turvata kaksikielisyyden.

Kun kieliympäristö on selvästi hajoamassa ja kylmät tuulet edelsivät voittoa Kokkolasta, pahimpana menetyksenä pakollisen kouluruotsin lakkauttaminen, on vain yksi pelastava strategia, päättelee puolueen puheenjohtaja ja kulttuuriministeri Stefan Wallin. Hyökkäys on paras puolustus.

- Näkemämme jälkeen ja syksyllä pääministeriltä saamiemme signaalien jälkeen on vaikea ottaa mitään itsestäänselvyytenä. Eduskuntavaalista voi tulla kohtalonvaalit maamme kaksikielisyydelle. Siksi puolueiden pitää kertoa ennen vaaleja mitä ne kannattavat.

Wallin kaipaa eräänlaista kuluttajainformaatiota äänestäjille.

- Jokaisen puolueen päätettävä ja julistettava oman puolueensa näkemys ruotsin kielen tulevaisuudesta. puolueiden näkemysten pitäisi olla selviä, kun ne istuvat hallitusneuvotteluihin, ettei pöydän ääressä hallitusohjelmaa kirjoittaville tule odottamattomaa yllätyksiä.

Wallinille on jo selvää mihin neuvottelut johtaisivat.

- Hallitusohjelma voisi sisältää kappaleen, jossa todetaan, kuinka maan kaksikielisyys turvataan.
[...]
Toinen asia johon Wallin toivoo saavansa selvyyttä on se, miksi ulkomaalaispolitiikkaan vaaditaan kovaäänisesti tiukempaa linjaa.

- Olin hiljaa itsekseni rukoillut, etten kuulisi työperäisten maahanmuuttajien asettamista työttömiä vastaan. SDP teki sen ja olen hyvin huolissani vertailusta. Se on älyllisesti kestämätöntä ja mielekästä vain jos tarkoitus on luoda vastakkainasettelua ja kalastella ääniä.

Perussuomalaisten esiinmarssi on syy, arvelee Wallin. Hän suhtautuu rauhallisesti Timo Soinin puheisiin RKP:n vaihtamisesta hallituksessa perussuomalaisiin.

- Hallitusta ei muodosteta Soinin ympärille. Hallituksen muodostaja päättää ketä hallitukseen tulee. On yksi asia voittaa vaaleissa ja toinen säilyttää uskottavuus vaalien jälkeen. Populismi sopii huonosti siihen hetkeen, kun pitäisi kirjoittaa yhdessä realistinen hallitusohjelma.