keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Tamperelainen: Ruotsidemokraattien jäljillä kaksi tamperelaisporukkaa

Tamperelainen: Ruotsidemokraattien jäljillä kaksi tamperelaisporukkaa 22.9.2010

Ruotsidemokraattien vaalivoitto sai ristiriitaisen vastaanoton tamperelaisissa maahanmuuttokriitikoissa.

Tampereella toimivien maahanmuuttokriittisten poliittisten ryhmien nokkamiehet suhtautuvat ristiriitaisesti ruotsalaisen veljespuolueen vaalimenetykseen.

Maahanmuuttokriittisistä yhdistyksistä toisen puheenjohtaja iloitsee, toisen entinen puheenjohtaja on kriittisempi.

Tuleviin eduskuntavaaleihin tähtäävän Vapauspuolueen puheenjohtaja Kalevi Helo on tyytyväinen ruotsidemokraattien menestykseen Ruotsin valtiopäivävaaleissa. Hän uskoo, että tulos siivittää myös omia ehdokkaita ensi keväänä.

– Tulos mahdollistaa Suomessakin maahanmuuttoasioista puhumisen. Perussuomalaiset ovat olleet vaiti islamin tuomasta uhasta, kuten vanhat puolueetkin. Tulemme ottamaan asian esille.

Helon mukaan heillä ja ruotsidemokraateilla on paljon yhteistä.

– Paljonkin. Olemme ainoa islam-kriittinen puolue Suomessa, kuten SD Ruotsissa.

Äänten kalastelua

Toinen Arkadianmäelle hamuava maahanmuuttokriittinen ja puolueeksi rekisteröitymistä odotteleva liike on Muutos 2011.

Sen tamperelainen, heinäkuussa puheenjohtajan paikan jättänyt nykyinen rivijäsen Juha Mäki-Ketelä on eri linjoilla kuin Helo.

– Pelkään, että se antaa vääränlaista signaalia ja vain lisää poliittista retoriikkaa. Valtapuolueet alkavat kalastella maahanmuuttokriittisten ääniä.

Hänen mukaansa keskustelu on lähtenyt lapasesta.

– Äänekästä keskustelua käydään suhteellisen pienen piirin kanssa ja se kiihtyy koko ajan. Miksi esimerkiksi ankkurilapsiin puututa jo nyt, kun aikaa vielä on.

Huolimatta riidoista oman liikkeen sisällä, hän ilmoittaa olevansa käytettävissä puolueensa ehdokkaana.

Hänen mukaansa Helon puolueella ja Muutos 2010-liikkeellä ei ole mitään yhteistä.

– Meillä maahanmuutto on vain yksi juttu. Uskon, ettei sillä pelkästään mennä eduskuntaan, eikä sillä saada massiivisia äänimääriä.

Mäki-Ketelä uskoo myös, etteivät Ruotsin vaalit suurestikaan heilauta tavallista suomalaista.

– Tässä on vähän sellaista torikauppias-henkeä, puhutaan yhtä ja tarkoitetaan toista, hän sanoo tarkoittaen ilmeisesti juuri suurten puolueiden vaalipuheita.

Muutoksen kannatuskortit ovat oikeusministeriön tarkastettavina.

Persujen vastustajia

Kalevi Helo odottaa Ruotsin kaltaista reaktiota myös Suomessa ja hänen mukaansa Tampereella riittää maahanmuuttokriittistä väkeä.

– Mahdollisuudet läpipääsyyn ovat Pirkanmaalla ja muissa vaalipiireissä. Ruotsalaisten maahanmuuttopolitiikan virheistä voimme ottaa opiksi.

Ruotsidemokraatit -puolueen juuret ovat rasistisena pidetyssä Bevara Sverige svenskt -liikkeessä ja siinä on mukana uusnatsi-taustaisia jäseniä. Vaaleissa puolue yritti irtiottoa tästä.

– Uskon SD-kannattajakunnan olevan tavallisia maansa tulevaisuudesta huolissaan olevia ihmisiä, puolustaa Helo.

Kannatuskortteja on saatu kasaan 5 007 ja ne on Helon mukaan tarkoitus jättää oikeusministeriöön ensi viikon lopulla. Puolueen ideologia näyttäisi maahanmuuttokriittisyyden lisäksi keskittyvän perussuomalaisten vastustamiseen.

– Olemme enemmän oikealla.

Ehdokkaiksi kalastellaankin nyt Soiniin tyytymättömiä vanhoja SMP:läisiä. Turkulainen, äänekkäästi persukriittinen Olavi Mäenpää ilmoitti alkuviikolla perustaneensa eilen oman Vapauspuolueen valtuustoryhmän.