Verkkouutiset, pääkirjoitus: Kyykkyyn vain, maailman köyhät 27.9.2010
Perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja, apulaispuoluesihteeri Vesa-Matti Saarakkala viilteli viikonvaihteessa budjettia leikkausveitsellä varsin selkokielisesti.
Mielenkiintoista on ensinnäkin se, että kun muut puolueet turvautuisivat leikkauksiin vasta, ellei talouden kasvusta ja uusista verolinjauksista löydy helpotusta, perussuomalaiset puhuvat jo nyt menoleikkauksista ensimmäisenä vaihtoehtona.
Paljon kertova on myös Saarakkalan esittämä leikattavien kohteiden lista: aloittaa voisi kuulemma kehitysavusta, "sosiaalisperustaisesta maahanmuutosta" ja pakkoruotsista, sekä kuntien byrokratiasta.
Yleensä inho maahanmuuttoon kätketään kertomalla, että maailman köyhiä on parempi auttaa sinne, missä he asuvat. Perussuomalaiset ovat tässä suhteessa avoimempia. Jos puoluejohtoon kuuluvaa Saarakkalaa on uskominen, he eivät hyväksy myöskään ulkomaille annettavaa kehitysapua.
Kylmää ja tunteetonta puhetta, joka ei edes vastaa kansan suuren enemmistön mielipiteitä. Vaikka talouden taantuma vielä viime talvena oli käsin kosketeltavissa, lähes 40 prosenttia suomalaisista ilmoitti maaliskuussa julkaistun kyselyn mukaan olevansa valmis nostamaan kehitysavun määrää ja puolet suomalaisista pitäisi avun ennallaan.
Jotta Suomi täyttäisi kehitysavun maksamisessa YK:n asettaman tavoitteen eli 0,7 prosentin bkt-osuuden vuoteen 2015 mennessä, kehitysapuamme pitäisi nostaa laskentatavasta riippuen 50-70 miljoonalla eurolla vuosittain, ei laskea.
Kuten tunnettua, maahanmuuttajiinkin mahtuu sosiaaliturvan shoppailijoita, sen väärinkäyttäjiä ja jopa rikollista ainesta. Silti Saarakkalan käyttämä sanapari "sosiaalisperustainen maahanmuutto" kaipaa selvennystä. Esimerkiksi pakolaisstatuksella Suomeen saapuvat ovat vääjäämättä sosiaaliturvamme varassa, samoin turvapaikanhakijat. Ja eikö maahanmuuton valvonta saman ajatuskulun mukaan tarvitse lisäresursseja? Mihin perussuomalaisten skalpelli siis viiltää?
Valtiontalouden tervehdyttämisen kannalta Saarakkalan ehdotukset ovat näpertelyä ja populistinen silmänkääntötemppu. Maailman vähäosaisimmille voi silti näköjään huoletta kääntää selkänsä, jos se tuo tyytymättömien ääniä omaan laariin. Suomen vähäosaisiahan tällainen politiikka ei koske. Eihän...?