maanantai 27. syyskuuta 2010

HS: Syyte: Loviisalaispitseria hankki laittomasti halpatyövoimaa Turkista

Helsingin Sanomat: Syyte: Loviisalaispitseria hankki laittomasti halpatyövoimaa Turkista 27.9.2010

Loviisalaisen kebab-pitserian pitäjää syytetään turkkilaisten työntekijöiden tuomisesta laittomasti Suomeen alipalkattuihin töihin.

Kihlakunnansyyttäjä Mikko Sipilä aikoo vaatia miehelle vankeusrangaistusta muun muassa laittoman maahantulon järjestämisestä ja kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä lokakuisessa oikeudenkäynnissä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Syytteen mukaan ravintolan pitäjä järjesti työntekijöikseen Suomeen kolme miestä, joilla ei ollut tarvittavia matkustusasiakirjoja.

Ensimmäinen heistä tuli kesäkuussa 2007 ja viimeinen huhtikuussa 2009, jolloin viranomaiset puuttuivat toimintaan.

Ravintolan pitäjän epäillään maksaneen työntekijöilleen selvästi vähemmän palkkaa kuin työehtosopimus olisi edellyttänyt. Työntekijät eivät myöskään saaneet heille kuuluvia korvauksia ja lisiä.

Syyttäjä Sipilä on vakuuttunut, että ravintoloitsija käytti hyväkseen työntekijöidensä kielitaidottomuutta, riippuvaista asemaa ja tietämättömyyttä lainsäädännöstä. Syytteen mukaan hän hyötyi laittomasta menettelystään ainakin 47 000 euroa.

---

Myös ravintolan työntekijät joutuvat käräjillä vastaamaan rikossyytteisiin. Ne liittyvät heidän väärennetyiksi epäiltyihin matkustusasiakirjoihinsa ja viranomaisten harhauttamiseen turvapaikkaprosessissa. Syytteen mukaan yhdellä heistä oli väärennetty Bulgarian passi ja toisella väärennetty oleskelulupa Schengen-alueelle.

Kaksi työntekijää on hakenut Suomesta turvapaikkaa. Syyttäjän mukaan he kertoivat valheita turvapaikkapuhuttelussa matkareitistään ja matkustusasiakirjoistaan.