keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Suomenmaa: Maahanmuuttoasioihin on hyvä ensin perehtyä

Suomenmaa, pääkirjoitus: Maahanmuuttoasioihin on hyvä ensin perehtyä 29.9.2010

Keskustan eduskuntaryhmä on tehnyt kiitettävää työtä, kun se on valmistellut maahanmuuttoasiakirjan. Kansantajuisen ja selkeän teoksen soisi kuluvan käsissä. Se on paitsi johdonmukainen ja hyvä kannanotto, myös mainio tietopaketti.

Tiedon tarve onkin huutava. On varmaa, että suuri osa ylikiihtyneestä maahanmuuttokeskustelusta on seurausta vääristä tiedoista, huhupuheista ja arvailuista. Jos kansalaiset tietäisivät maahanmuuton tosiasioita, keskusteluun tulisi toinen sävy.

Eduskuntaryhmän asiakirja on taitava. Tämä näkyy heti alkuasetelmasta:

”Kuten kaikessa politiikassa, Keskustan eduskuntaryhmä toimii myös maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikassa ihmistä varten. Apua tarvitsevia on autettava. Näin Suomi tekee turvapaikkapolitiikassa oman lainsäädäntönsä sekä kansainvälisten velvoitteidensa mukaisesti.

Suomalaiselle sinisilmäisyydelle on kuitenkin oltava rajansa. Oikeudenmukaista on, että turvapaikkajärjestelmän väärinkäytökset estetään ja aiheettomia turvapaikkahakemuksia vähennetään. Ihmiskauppaa ja laitonta maahanmuuttoa on torjuttava. Vastaanottojärjestelmän on oltava toimiva.”

Näiden periaatteiden lisäksi eduskuntaryhmän lähestymistapa maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaan on käytännönläheinen:

”Kokonaisuus on otettava haltuun, perusasioita selvennettävä ja ongelmakohtiin pureuduttava.”

Asiakirja tarjoaa siis keskustalaisia vastauksia suorasukaiseenkin tyyliin. Vaikka otsikko voi olla raflaava (”Ei hyysäämistä vaan huolenpitoa”), itse teksti on selkeää:

”Maahanmuuttaja on kohdattava ihmisenä. Keskustalaista maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa on, että aidosti apua tarvitsevista pidetään huolta.”

Mutta:

”Suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä nähdään vetovoimatekijänä, joka lisää maahanmuuttoa Suomeen. Jotta maahanmuutto ei turhaan rasittaisi suomalaista sosiaaliturvajärjestelmää, halutaan aiheettomia turvapaikkahakemuksia vähentää. Keskustan eduskuntaryhmä pitää tärkeänä, että EU-kansalaisten oikeutta turvapaikanhakijoiden vastaanottopalveluihin ja toimeentulotukeen rajoitetaan heidän saatuaan kielteisen turvapaikkapäätöksen. Turvapaikanhakijoiden toimeentulotukea tulee uudistaa niin, että sen kytkös yleiseen toimeentulotuen perusosaan katkaistaan ja turvapaikanhakijoille luodaan oma pohjoismaisella tasolla oleva vastaanottoraha. Ulkomaalaisille hätäapuna myönnettävän toimeentulotuen perusteita on selkeytettävä ja kuntien toimintatapoja yhtenäistettävä.”

Eduskuntaryhmän kannanotto vastaa varmasti suomalaisten suuren enemmistön ajatuksia. Tämä enemmistö ei ole rasistinen, mutta ei halua olla myöskään hyväksikäytettynä. Asiapohjainen keskustelu onkin juuri sitä, mitä nyt kaivataan. Tosiasiat tietämällä menestytään myös vaalikentillä. Siihenkin eduskuntaryhmän asiakirja antaa apua, esimerkiksi näin:

”Väite: ’Maahanmuuttajia hyysätään ja heille maksetaan korkeampia tukia kuin kantasuomalaisille!’

Väite ei pidä paikkaansa. Maahanmuuttajille kuuluvat samat etuudet kuin muillekin Suomessa pysyvästi asuville tai Suomessa työskenteleville. Turvapaikanhakijoiden toimeentulotuki on korkeintaan 70 prosenttia yleisestä toimeentulotuen perusosasta.”