tiistai 5. huhtikuuta 2011

HBL: Kaikki toivovat maahanmuuttajien löytävän töitä

HBL: Alla hoppas invandrare hittar jobb 5.4.2011

Hallitus, yritykset ja seitsemän eduskuntapuoluetta ovat yksimielisiä - maahanmuuttajia tarvitaan. Mutta perussuomalaisten mielestä pakolaiset tulevat kalliiksi, käyttävät hyväksi sosiaaliavustuksia eivätkä halua tehdä töitä.

Eduskuntapuolueiden ehdokkaat keskustelivat eilen Hanasaaren kulttuurikeskuksessa maahanmuutosta ja taloudesta.
- Ei ole kovin monta suomalaista, joka haluaa ajaa taksia tai bussia, sanoo rkp:n Maria Björnberg-Enckell.
- Työmarkkinat eivät ole mikään nollasummapeli, jossa viedään toisen työpaikka, sanoo sdp:n Maarit Feldt-Ranta.

Kun ehdokkailta kysytään, varastavatko maahanmuuttajat meidän työmme, vastaavat kaikki ei, paitsi perussuomalaisten Arto Välikangas.
- Minusta ei ole mitään ongelmaa niin kauan kuin maksetaan veroja, mutta kylläkin silloin, kun kilpaillaan epärehellisillä keinoilla. Suomessa on 20 000 työtöntä rakennustyöläistä ja samaan aikaan kaikuu viron kieli rakennuksilla. Toivottavasti se ei johdu siitä, että ei makseta veroja. Mutta pakolaiset, jotka tulevat kaukaisista kulttuureista eivätkä osaa kieltä, ovat todellinen ongelma. Se tulee kalliiksi.

Kristillisdemokraattien Kermen Soltu, itsekin maahanmuuttaja, sanoo, että täällä asuvat haluavat ja heidän pitää antaa tehdä töitä.
- Kun heidän pakotetaan odottamaan monta vuotta, katoaa silmistä hehku ja heistä tuntuu, että he eivät kelpaa.

Buuausta

Niitä ehdokkaita joiden mielestä on olemassa maahanmuuttajia, jotka eivät halua tehdä töitä, pyydettiin nostamaan kätensä. Hetken epäröinnin jälkeen nousee perussuomalainen käsi ja saa vastaansa buuaukset.
- Turvapaikanhakijat tulevat tänne elääkseen sosiaaliturvalla. Se joka muuta väittää, ei tiedä mistä puhuu, sanoo Välikangas ja saa väittelyn hetkeksi kuumenemaan.
- Pakolaiset ovat vain pieni osa maahanmuuttajista. Kuinka he voivat kaataa Suomen talouden, sanoo Soltu.

Hän ihmettelee, miksei julkinen sektori näytä hyvää esimerkkiä ja järjestä maahanmuuttajia korkeakoulututkintoa vaativiin virkoihin.

[...]

Lisäksi Suomessa on vain vähän kesätöitä Suomessa opiskeleville ulkomaalaisille, muun muassa puutteellisen kielitaidon vuoksi.
- Yksi ratkaisu on, että rekrytoidaan samanaikaisesti kaksi henkilöä tiimiksi. Esimerkiksi yksi suomalainen ja yksi kiinalainen.

[...]

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors sanoo, että istuva eduskunta hukkasi tilaisuuden luoda parempi päätöksentekojärjestelmä oleskelulupia varten, kun se ei käsitellyt hallituksen esitystä.
- Seuraavan hallituksen täytyy ryhtyä toimenpiteisiin. (käännös)


------------


Suomea rakentaneet maahanmuuttajat

Ruotsalaisen kirjailijan Anders Johnsonin esimerkit ulkomaisista yrittäjistä, jotka ovat olleet mukana rakentamassa suomalaista yhteiskuntaa:

* Sören Berner (Norja)
* Karl Fazer (Sveitsi)
* James Finlayson (Skotlanti)
* Hans Gutzeit (Norja)
* Gustav Paulig (Saksa)
* P C Rettig (Saksa)
* Nikolai Sinebrychoff (Venäjä)
* C F Stockmann (Saksa)