torstai 7. huhtikuuta 2011

Sisu-uutiset: "Köyhyyttä ei haluta nähdä"

Sisu-uutiset: "Köyhyyttä ei haluta nähdä" 7.6.2011

Itä-Euroopan romanien karkotukset ovat merkki siitä, että hyvinvointivaltiot eivät halua nähdä köyhyttä, sanoo historioitsija Panu Pulma. Pulma on kirjoittanut useita tietokirjoja köyhyydestä ja marginaalissa elävien ihmisten elämästä. Hän johtaa parhaillaan romanihistoriaprojektia Suomessa. Panu Pulman mielestä EU:n hyvinvointivaltiot ovat kiusaantuneita romanien köyhyydestä.

Euroopan unionin laajentuminen on avannut ovet myös Itä-Euroopan romaneille. EU-kansalaisilla on oikeus liikkua vapaasti EU-maiden sisällä, ja asua kolmen kuukauden ajan EU-maissa ilman työlupaa. Romaniasta ja Bulgariasta tulleiden romanien ilmestyminen myös Pohjolan pääkaupunkien katukuvaan on herättänyt paljon keskustelua ja tunteita varsinkin Helsingissä.

Viime syksynä itäeurooppalaiset romanit saivat bensiini- tai matkarahat Helsingin kaupungilta lähteäkseen kotimaihinsa. Tukholman poliisiviranomaiset puolestaan karkottivat viime kesänä yli 40 romania takaisin Bulgariaan ja Romaniaan. Radion Eko-toimituksen tekemän kartoituksen mukaan perusteluina käytettiin 1950-luvulta peräisin olevaa lainsäädäntöä vetelehtimisestä eli ns. dagdriveri-pykälää. Tukholman poliisin mukaan romanikatusoittajat olivat myös kerjänneet ja käyttäytyneet agressiivisesti.

Karkotusasia on nyt Ruotsin oikeusasiamiehen tutkittavana. Historioitsija Panu Pulma on kirjoittanut useita teoksia romanien syrjinnästä ja johtaa parhaillaan Suomen romanien suurta historiaprojektia. Panu Pulman mielestä Ruotsissa romanien syrjinnällä on myös pitkät historialliset juuret.