torstai 7. huhtikuuta 2011

Svenska YLE: Hårt debattklimat om invandring oroar

Svenska YLE: Hårt debattklimat om invandring oroar 7.4.2011
Radio Vega Österbotten: Hårt debattklimat om invandring oroar (audio)
Radio Vega Österbotten: Utlänningar i Karleby (audio)

Vi behöver en saklig diskussion om invandring och flyktingar. Men uttalanden som till exempel en del Sannfinländare kommer med inför riksdagsvalet är skrämmande.

Det anser Otto Salo som är verksamhetsledare på utlänningsbyrån i Karleby. Han är oroad över det hårda debattklimat som gäller i Finland i dag.

- Få se hur det blir då valet är över, men nu är debatten väldigt hård. Uttalandena kan till och med vara rasistiska. Det tycker jag är farligt, säger Otto Salo.

Samtidigt vill han ha en diskussion om flyktingar och invandring, främst för att det som är allra värst är när folk inte vet utan bara tror - tror att utlänningarna bara kostar eller tror att de alla är kriminella.

För några år sedan toppade Karleby statistiken över antalet rasistiska brott. Också i dag vittnar utländska, främst afrikanska, studerande om hur de möter skällsord. Alla tycks känna någon som har blivit påhoppad och till och med slagen. Samtidigt säger de att man får räkna med att en del är trevliga och välkomnande medan andra inte är det.

_____________________________________________________

Svenska YLE: Dags att öppna ögonen - finländarna kan inte leva isolerade

Hur är det att leva i ett samhälle där Sannfinländarna får allt mer stöd i galluparna? Vi frågade afrikanska studerande och en turkisk pizzabagare i Karleby hur de upplever vardagen. Svaret tycks vara att en del finländare är trevliga, andra är det inte.

Kenyanerna John Mwangi, Ruth Ngorngi, Christofer Kipkorir, Janet Cofi studerar vård i Karleby. Bayram Basalak från Turkiet är pizzaföretagare.
"Men skulle jag ha fått en cent varje gång någon jag upplevt diskriminering eller rasism skulle jag var miljonär", säger John Mwangi från Kenya.