perjantai 1. huhtikuuta 2011

Verkkouutiset: Hautanen: Näin Soini leikkaisi maahanmuutosta

Verkkouutiset: Hautanen: Näin Soini leikkaisi maahanmuutosta 1.4.2011

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kertoi torstai-iltana Ylen vaalitentissä, kuinka paljon hän leikkaisi maahanmuuton kuluista.

Maaliskuun alussa perussuomalaiset julkistivat vaaliohjelmansa. Silloin Timo Soini kertoi, että puolueen mielestä ensi vaalikaudella pitää tehdä leikkauksia maahanmuuton kustannuksiin.

Minkäänlaisia summia Soinilla ei kuitenkaan ollut esittää. Hän perusteli lukujen puutetta sillä, että "niitä ei mistään ministeriöstä saa, niitä ei kerrota".

Nyt summia oli ilmeisesti kuitenkin löytynyt. Kun puoluejohtajilta kysyttiin kahta keskeisintä asiaa, joista he olisivat valmiita leikkaamaan ensi vaalikaudella, Soini ilmoitti yritystuet ja kehitysyhteistyön, joista kummastakin lähtisi 150 miljoonaa euroa.

Lisäksi hän ilmoitti "nokittavansa" ja leikkaavansa kolmantena maahanmuuton kuluista 20 miljoonaa euroa.

Siis peräti 20 miljoonaa euroa neljän vuoden aikana maahanmuuton kuluista, joiden väitetään olevan miljardeja euroja vuodessa. Näistä "miljardeista" Soini löytää leikattavaa keskimäärin viisi miljoonaa euroa vuodessa.

Ehkäpä Soini oli ehtinyt selailla valtion budjettia ja todennut, ettei maahanmuuton kuluihin mene vuosittain kuin pari sataa miljoonaa euroa, eikä siinä nyt ihan hirveästi leikattavaa ole.

Kuten Soini aiemmin kertoi, leikkaukset kohdistuisivat perusteettomiin turvapaikkahakemuksiin ja ylipitkiin käsittelyaikoihin. Perussuomalaisten logiikka kuitenkin ontuu, sillä vähentämällä rahoitusta ylipitkistä käsittelyajoista luulisi hakemusten käsittelyajan pikemminkin pitenevän kuin lyhenevän.

Perussuomalaiset ovat painottaneet, että sen sijaan, että Suomeen otettaisiin turvapaikanhakijoita, heitä pitäisi auttaa lähellä kotimaataan. Siitä huolimatta Soini olisi valmis leikkaamaan 150 miljoonaa euroa kehitysyhteistyöstä.

Eikö perussuomalaisten linjausten mukaista olisi päinvastoin lisätä kehitysyhteistyömäärärahoja?

Kirjoittaja on Verkkouutisten ja Nykypäivän toimittaja.