HBL: Europa visar sin mörka sida 15.5.2011
Italia, Sveitsi, Tanska ja Hollanti. Nämä ovat ainoat eurooppalaiset maat, jotka ovat päästäneet muukalaisvihamieliset poliitikot hallitusvaltaan. Ne ovat saaneet aikaan suurta vahinkoa, sanoo ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Lisa Bjurwald.
Holokaustin jälkeinen aika oli poikkeus Euroopan monisatavuotisessa rasismin historiassa. 1970-luvulla muukalaisvihamielisyys alkoi kasvaa. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin olemme tässä - vierasviha on puhjennut täyteen kukkaansa.
[...]
- Kaikkein tärkeintä on estää perussuomalaisia saamasta vaikutusvaltaa maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikassa. Muiden puolueiden on yhdistyttävä muukalaisvihamielisyyttä vastaan, mitä tahansa erimielisyyksiä heillä muuten onkaan, sanoo Bjurwald.
Ruotsissa perinteiset puolueet ovat esiintyneet yhtenäisenä rintamana ruotsidemokraatteja vastaan.
- Jos SD onnistutaan pitämään erossa kotouttamiskysymyksistä, voivat äänestäjät pettyä siihen, että he eivät pystyneet pitämään lupauksiaan ja puolueen suosio laskee.
[...]
- Pia Kjaersgaard lounastaa pääministerin kanssa kerran kuukaudessa ja sanoo mitä Tanskan kansanpuolue haluaa, viimeksi rajavalvontaa Ruotsin ja Saksan rajoille EU:n vapaan liikkuvuuden periaatteen vastaisesti. Puolue on vaikuttanut koko yhteiskunnan muuttumiseen maahanmuuttajavihamieliseen suuntaan. Tanska on Länsi-Euroopan painajaisesimerkki.
[...]
Kun perussuomalaiset ovat oppositiossa, tulee huoli "Kasvaako heidän suosionsa edelleen seuraavissa vaaleissa?" roikkumaan koko maan yllä. Mutta samoissa vesissä kalastelu ei ole oikea ratkaisu. Sen sijaan on aika tehdä työtä muukalaisvihamielisyyttä vastaan.
- Poliitikoilla on suurin vastuu. Heidän tärkein tehtävänsä on suojella demokratiaa ja vähemmistöjä, ei kalastella ääniä. Miksi suomalaiset poliitikot eivät lausu muutamia rauhoittavia sanoja Suomen maahanmuuttoon liittyen?
[...]
Myös tiedotusvälineillä on kovempi työ populistien tutkimisessa ja koulujen täytyy jo ala-asteella aloittaa rasismin torjuminen.
[...]
Mikäli ihmiset edelleen jatkavat perussuomalaisten sympatisoimista, niin on aika ottaa esiin raskaat aseet: muukalaisvihamielisyyttä käsittelevät keskustelutilaisuudet, seminaarit ja opintopiirit.
- EU-kriittisyys on asia erikseen, mutta kuinka äänestäjänä voi samalla tehdä kompromisseja ihmisarvon suhteen?
Euroopan unionissa tarvitaan yhteistyötä rasismia vastaan.
- Ei ole olemassa mitään rangaistuksia sellaisille maille, joissa vainotaan vähemmistöjä. Vaikka jäsenmaat eivät ottaisi rasismia vakavasti, niin silloin EU:n pitäisi tehdä niin, sanoo Lisa Bjurwald. (käännös)