lauantai 7. toukokuuta 2011

Suomen Kuvalehti: Hyvä Jussi Halla-aho

Suomen Kuvalehti, kolumni: Katri Merikallio: Hyvä Jussi Halla-aho

Nyt kun olet noussut eduskuntaan, haluaisin jakaa kanssasi muutaman ajatuksen. Koska puolueesi korostaa arvonaan inhimillisyyttä, minulla on vaikeuksia hahmottaa, miksi juuri maahanmuuttajaperheiden saattaminen yhteen on mielestä uhkakuvistasi suurimpia. Jokaisen ihmisen hyvinvoinnin ja toimeliaisuuden kannalta ehjä perhe on olennainen. Eivät maahanmuuttajat tässä ole poikkeus.

En tiedä kuinka monella pakolaisleirillä olet vieraillut tai kuinka monta vainoa paennutta ihmistä tunnet henkilökohtaisesti. Itse tutustuin ensimmäisen kerran 1990-luvun alussa Suomeen paenneeseen kidutettuun somalitoimittajaan. Seurasin läheltä hänen ahdistustaan, kun hän etsi pakolaisleireiltä vaimoaan ja lapsiaan, ja kun he lopulta löytyivät, kamppaili hän vielä vuosia saadakseen rakkaimmat luokseen. Näin myös sen pohjattoman onnen, kun perhe lopulta pääsi yhteen. Sen jälkeen he kaikki oppivat suomen kielen nopeasti ja asettuivat maahan.

Ennen kuin ryhdyt ajamaan meille tiukempaa perheenyhdistämislinjaa, suosittelen, että käyt esimerkiksi pakolaisleirillä Keniassa, jonne sotaa on paennut 600 000 somalilaista. Kuuntele naisia, jotka odottavat äärimmäisen väkivaltaisilla leireillä lapsineen pääsyä puolisonsa luo Suomeen.

Kun tilastoille tulee kasvot, todellisuus muuttuu kovin erinäköiseksi. Ehkä hetken voit jopa miettiä, mitä toivoisit, jos oma vaimosi, lapsesi ja äitisi olisivat jonain päivänä vastaavassa tilanteessa.

Olen toimittajana istunut monessa matalassa majassa ja kuunnellut pakolaisnaisten pelkoja ja toiveita. Kukaan heistä ei haaveillut kylmästä Suomesta, jokainen tahtoi palata kotiin. Nyt kun olet vallassa, voit kehitysapurahoja korottamalla auttaa näitäkin naisia palaamaan. Sillä usko tai älä, leopardinnahkahattuiset miehet jäävät aina nuolemaan näppejään kun avun perillemeno hoidetaan kunnolla.

Sinulla, jolla nyt on valtaa, on myös suuri vastuu - ja erityisen suuri se on silloin kun ryhdyt tekemään päätöksiä kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten kohtalosta. Ei suomalaisen köyhän ja syrjäytetyn suurin uhka ole toinen samanlainen ulkomailta. Suurin vihollinen on kylmyys ja välinpitämättömyys.