lauantai 7. toukokuuta 2011

Tamperelainen: Huippunyrkkeilijää uhkaa käännytys Afganistaniin

Tamperelainen: Huippunyrkkeilijää uhkaa käännytys Afganistaniin 7.5.2011

Ihmissalakuljettajien Suomeen tuomaa huippunyrkkeilijää ollaan palauttamassa Afganistaniin.

Tampereen Voimailuseuran huippunyrkkeilijää olla käännyttämässä Suomesta takaisin Afganistaniin.

Tänä vuonna miesten SM-hopeaa voittaneen Bahram Zaherin perhettä ollaan lähettämässä takaisin lähtömaahansa evätyn turvapaikkahakemuksen takia. Pietarsaaren poliisi haki Suomessa 2,5 vuotta asuneen perheen talteen varhain maanantaiaamuna.

Tampereen Voimailuseuraa edustava 16-vuotias Zaheri on voittanut urallaan myös nuorten PM-hopeaa ja Tampereella järjestettävän kansainvälisen Pirkka-turnauksen.

Voimailuseuran sihteerin Anna Laukkasen mukaan seurasta ja Suomen nyrkkeilyliitosta lähetettiin voimakkaimmat mahdolliset suositukset turvapaikan ja oleskeluluvan saamisen puolesta.

– Bahram on ahkera ja avulias poika, joka on kaikin tavoin osoittanut haluavansa olla osa suomalaista yhteiskuntaa. Hän on hakenut opiskelupaikkaa Tampereelta voidakseen harjoitella täällä täysipainoisesti.

Viisihenkiseen Zaherin perheeseen kuuluvat isän ja äidin lisäksi 20-, 16- ja 15-vuotiaat pojat. Perheen käännytyksen estäminen on nostattanut Pietarsaaressa kansanliikkeen.

– Päätös on täysin käsittämätön. Asiassa ei pitäisi olla mitään tulkintaongelmia. He ovat hyvin toimeliasta väkeä, jotka eivät jää Suomessakaan sohvalle makaamaan, vakuuttaa perheen puolesta taistellut Minna Rasmus.

Perheen turvapaikkahakemus on hylätty Maahanmuuttovirastossa ja valitus Helsingin hallinto-oikeudessa. Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt valituslupaa.

– Päätös on tällöin lopullinen. Uudessa turvapaikkahakemuksessa on oltava uusia perusteita sille, ettei hakija voi turvallisesti palata. Muuten se voidaan katsoa uusintahakemukseksi ja Maahanmuuttovirasto voi hyvin nopeasti antaa asiasta päätöksen, joka on heti täytäntöön pantavissa, taustoittaa Pakolaisneuvonta ry:n johtava lakimies Marjaana Laine.

Myös oleskelulupaa voi hakea uudelleen uusilla perusteilla, mutta se ei estä käännytyksen toimeenpanoa.

Hazara-vähemmistöön kuuluva Zaherin perhe myi koko omaisuutensa päästäkseen Afganistanin taleban-hallintoa pakoon. Ihmissalakuljettajien matkassa Suomeen päätyivät vain vanhemmat ja vanhimmat pojat. Kaksi nuorempaa poikaa joutui todennäköisesti Venäjälle.

Isän sydänsairaus vaatii sairaalatarkistuksia kahden viikon välein, eikä Afganistanissa ole saatavilla sairauteen tarvittavia lääkkeitä. Pääkaupunki Kabulissa perheellä setä, joka asuu yksiössä kuusihenkisen perheensä kanssa.

Laineen mukaan laki edellyttää, että kaikki tiedossa olevat inhimilliset syyt ja lapsen etu arvioidaan. Kokonaisharkinnassa voidaan ottaa huomioon pitkä maassaoloaika, sopeutuminen ja terveydelliset syyt.

– Lain tulkinnassa nämä inhimilliset näkökulmat ja lapsen etu otetaan kuitenkin liian harvoin huomioon, kommentoi Laine.

Myös käännytysmaan ja alueen turvallisuus arvioidaan.

– Suomen viranomaiset katsovat, että Kabul on turvallinen.

Rasmuksen mukaan Zaherit ovat Kabulissakin hengenvaarassa. Tukiryhmä ei aio kuitenkaan antaa periksi.

– Aina on toivoa. Olemme tehneet kaikille perheenjäsenille uudet erilliset turvapaikkahakemukset. Asiasta on kanneltu myös eduskunnan oikeusasiamiehelle.