YLE Uutiset: Ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttö lisääntyy Suomessa 6.5.2011
Ulkomaalaisten työntekijöiden kokema hyväksikäyttö lisääntyy Suomessa siivous- ja kodinhoitoalalla. Suuri osa tapauksista täyttää jopa ihmiskaupan kriteerit. Yritysten lisäksi myös yksityiset hakevat siivous- ja kotiaputyöntekijöitä suoraan ulkomailta.
Ihmiskauppa kirjattiin Suomen rikoslakiin seitsemän vuotta sitten. Sen jälkeen uhrien määräksi on arvioitu vuosittain jopa satoja.
Vähemmistövaltuutetun toimiston ylitarkastajan Venla Rothin mukaan keskeisimmin ihmiskauppaa kuvaa, että työtä tehdään pitkiä päiviä ja lähes kokonaan ilman palkkaa. Hänen mukaansa tietoon on tullut tilanteita, joissa esimerkiksi työntekijä on pyytänyt palkkaa, minkä jälkeen hänet on pahoinpidelty työnantajan toimesta.
Määrät tapauksista ovat arvioita, sillä vain murto-osa niistä tulee ilmi. Muutama vuosi sitten perustettuun ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään on kirjattu kaikkiaan noin 60 ulkomaalaista. Heistä noin puolet on kokenut hyväksikäyttöä työssä, suurin osa siivous- ja kodinhoitoalalla.
- Tämä on selkeä haavoittuva ala tämän tyyppiselle hyväksikäytölle. Siivoustyö tapahtuu esimerkiksi kodeissa, joihin viranomaisten pääsy on varsin rajoitettua. Toisaalta työtä tehdään sellaisina vuoronkaudenaikoina, jolloin kukaan ei ole paikalla havaitsemassa hyväksikäyttöä, Roth toteaa.
Työlupien määrä kasvussa
Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan siivoojille ja kodinhoitajille myönnettävien työlupien määrä on hienoisessa kasvussa. Työntekijöitä ulkomailta tuovat erityisesti pienet yritykset, mutta heitä palkkaavat yhä useammin myös yksityishenkilöt. Eniten kodinhoitajia tulee Filippiineiltä.
Venla Rothin mukaan hyväksikäytölle altistuu varsinkin, jos työntekijät ovat maksaneet ulkomaiselle välittäjäfirmalle huomattavia korvauksia pääsystä Suomeen.
Viranomaisia tehokkaammin hyväksikäytön uhreja tavoittavat toistaiseksi järjestöt, mutta tunnistamisesta huolimatta apu ei aina löydä perille.
Voimavara-keskuksen johtaja, Natalie Gerbert, Monika-Naisten Liitosta uskoo, että monen mielestä viranomaisten sotkeutumisella asiaan ei seuraa mitään hyvää. Keskimäärin vain 20 - 30 prosenttia Gerbertin asiakkaista haluaa hakeutua auttamisjärjestelmään.