maanantai 19. syyskuuta 2011

Iltalehti: Paavo Lipponen persuista: "Äärioikeistolaisia!"

Iltalehti: Paavo Lipponen persuista: "Äärioikeistolaisia!" 19.9.2011

Ex-pääministeri Paavo Lipposen mielestä perussuomalaisten kansanedustajat Jussi Halla-aho ja Jussi Niinistö ovat vaarallisia.

Perussuomalaiset ja SDP:n presidenttiehdokas Paavo Lipponen ovat ilmiriidassa.

Lipponen vaatii, että perussuomalaisten johto tekee selvän pesäeron puolustusvaliokuntaa johtavan Jussi Niinistön ja hallintovaliokuntaa johtavan Jussi Halla-ahon puheisiin ja kirjoituksiin.

- On jäänyt täysin epäselväksi, sanoudutaanko irti näiden kahden johtavassa asemassa eduskunnassa olevan kansanedustajan puheista vai ei, Lipponen sanoo Iltalehdelle.

Lipponen puhui aiheesta myös SDP:n juhlassa Raisiossa sunnuntaina. Lipposen mukaan on "vaikea uskoa, että Suomen eduskunnassa johtopaikoilla olevat ihmiset avoimesti halveksivat demokratiaa ja näyttävät pääsevän siitä kuin koirat veräjästä".

Lue maanantain (19.9.2011) Iltalehdestä, mitä Lipponen sanoo Jussi Halla-ahosta, Jussi Niinistöstä sekä Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerneristä.

____________________________________________________

YLE: Laatikainen: Halla-Ahon kynä runtelee kansanvaltaa

Perinteiset puolueet ovat avainasemassa perussuomalaisuudeksi verhoutuneen äärioikeistolaisuuden purkamisessa, lataa kolumnissaan professori Erkki Laatikainen. Hän myös ehdottaa sairaanhoitopiirille uutta esikuvaa: Keskimaan malli voisi ratkaista keskussairaalan ongelmat.

”Juuri nyt Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta, jonka ei tarvitsisi välittää suosiostaan ja joka voisi panna lakkoilijat ja mellakoitsijat kuriin panssarivaunuilla. Yksinkertainen tosiasiahan on, että demokratia (=vaalit) estää mitä tahansa poliittista hallitusta ryhtymästä mihinkään sellaisiin toimiin, joilla `oikeasti`olisi mitään vaikutusta Kreikan konkurssitalouteen.”

Äärioikeistolainen ja militaari laukkaaja on perussuomalaisten yli 15 000 äänen kansanedustaja filosofian tohtori Jussi Halla-aho Facebook-sivullaan. Hän poisti tekstinsä, kun kohu nousi. Halla-aho on aseharrastaja, mutta itsenäisen Suomen turvaamisessa välttämättömän aseellisen sotilaskoulutuksen hän vältti ja kävi siviilipalveluksen. Mikäli suomalaiset olisivat sotavuosina käyttäytyneet kuin Halla-aho aikanaan, maamme olisi luisunut stalinistisen Neuvostoliiton valtaamaksi. Onneksemme kansa taisteli asein vapaudestaan samalla kun valtiojohto etsi rauhaa diplomatiallaan.

Halla-ahon sanat ja teot piirtävät persoonaa.

Muutama vuosi sitten Halla-aho blogeili Wikipedian mukaan: ”On vaikea keksiä maailmankaikkeudesta alhaisempaa matelijaa kuin pohjoismainen sosiaalidemokraatti.” Heissä ”erityisen ahdistavaa on, että heistä ei päästä eroon, vaikka he jäisivät kiinni (rikoksesta).”

Halla-ahosta on tehty poliisille tutkintapyyntöjä ja hän on tutkituttanut itseensä kohdistuneita kritiikkejä. Yksi juttu on korkeimmassa oikeudessa. Mies on eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten vaikuttavimpia ihmisiä.

Perussuomalaiset erottivat Halla-ahon ryhmästään kahdeksi viikoksi Kreikan sotilasjunttaikävän vuoksi. Puheenjohtaja Timo Soini olisi halunnut kuukauden rapsua, mutta paljon puhuu ilmapiiristä se, että puheenjohtajan lievä ehdotus haluttiin vielä puolittaa.

Perussuomalaisten kansanedustajat ovat kirjavaa sakkia. Siellä on lohkare kansan valitsemia parlamentaarikkoja, jotka kavahtavat pohjoismaisen demokratian hyveitä. Ja toki on heitä, jotka käyttäytyvät arvokkaasti ja kunnioittavat demokratiaa joka solullaan.

Perussuomalaisten nousu selittyy Timo Soinin retoriikalla sekä perinteisten puolueiden kuuroudella ja sokeudella. Merkittävä siivu äänestäjistä koki oikeudenmukaisuuden unohtuneen ja poliitikkojen papattavan kuin leipäpapit. Käsillä on vakava kansanvallan kriisi. Vanhat puolueet ovat purkamisen avainasemassa. Muutoin äärioikeistolaisuus vain paisuu perussuomalaisuudeksi verhottuna ja Suomi ajelehtii yhä epävakaampia aikoja kohti.


____________________________________________

Kansan Uutiset, pääkirjoitus: Soini menetti aloitteen

Eduskuntavaalien jättivoiton jälkeen Perussuomalaisilla on ollut tietyllä tavalla aloite käsissään. Puolue on saanut runsaasti julkisuutta ja muiden on ollut välttämätöntä seurata perussuomalaisten sanomisia ja tekemisiä. Siinä ei ole sinänsä mitään ihmeellistä, sillä näin suuren vaalivoiton jälkeen pitää demokratiassa ollakin.

Puheenjohtaja Timo Soini on ollut askeleen edellä muita ja hänellä on ollut – vallan pakoilusta huolimatta – poliittinen aloite tietyllä tavalla koko ajan hallussaan. Varsinkin vastustajat ovat kuitenkin odottaneet sitä päivää, kun epäyhtenäinen puolue alkaa tosissaan säröillä.

Pinnan alla on vaaleista saakka ollut jännitteitä, jotka vain ovat odottaneet purkautumistaan. Soini on joutunut pitämään niin sanotusti mölyt mahassaan, mikä on syönyt niin puoluetta kuin sen puheenjohtajaakin.

Soini on pystynyt tasapainottelemaan tähän asti oikeistosiipensä kanssa, mutta viime viikolla hän ilmoitti mittansa tulleen täyteen. Kansanedustaja Jussi Halla-aho sai kuitenkin vain kahden viikon potkut eduskuntaryhmästä, vaikka Soini itse olisi halunnut kovempaa rangaistusta. Soini joutui nyt oikeastaan ensimmäisen kerran nöyrtymään, jotta päätös eduskuntaryhmässä olisi syntynyt yksimielisenä.

Soini menetti samalla osan johtajuudestaan. Soini joutui toimintatapojensa vastaisesti selittelylinjalle. Hän menetti myös käsissään olleen poliittisen aloitteen, mikä näkyi heti muun muassa siitä, miten hanakasti – ja oikeutetusti – demarien tuleva presidenttiehdokas Paavo Lipponen suomi Perussuomalaiset-puoluetta. Lipposen mielestä on vaikeata uskoa, että Suomen eduskunnassa johtopaikoilla olevat ihmiset avoimesti halveksivat demokratiaa ja näyttävät pääsevän siitä kuin koirat veräjästä.

Samaan kuoroon yhtyi maanantaina oppositiopuolue keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi, jonka mielestä opposition yhteistyöstä on turha puhua niin kauan kuin ”perussuomalaisten halla-aholainen siipi saa jatkaa vaarallista peliään demokraattisten perusperiaatteiden kanssa”.

Soini ajaa puoluettaan nyt kovaa vauhtia sivuraiteelle. Poliittisen uskottavuuden säilyttääkseen hänen on nopeasti tehtävä selkeä pesäero puolueensa äärioikeistolaiseen siipeen.