Svenska YLE: Integration utmaning för kommunerna 19.9.2011
Integreringen av invandrare blir en stor utmaning för de kommuner som inte har erfarenheter av att ta emot flyktingar sedan tidigare.
Den nya lagen, som trädde i kraft i september, lägger ett stort ansvar på kommunerna som ska förverkliga integreringen i praktiken. Frågan är om det finns tillräckligt med kunskap och resurser i kommunerna.
Börje Mattsson, invandrarkoordinator i Raseborg, säger att det är ett stort maskineri som kommunerna måste bygga upp för att kunna ta emot invandrare. I Raseborg har man stor erfarenhet av att ta emot flyktingar och får därför fungera som förebild och rådgivare för många andra kommuner, som ännu trampar i barnskorna då det gäller invandring.
Invandrare kartläggs
Kommunerna förbinder sig till att göra en kartläggning av varje invandrare. På så sätt får man reda på vilket utgångsläget är då det gäller utbildning, jobberfarenhet och språkkunskaper och man kan skräddarsy integrationen utgående från den enskilda personens behov.
Invandraren ska också få en grundkurs i finsk kultur och så har man utvecklat en infoguide riktad till nya finländare som finns på webben. Lagen framhåller också vikten av att integrera kvinnor och barn och att specifika åtgärder sätts in utgående från behoven. I lagen står det också att kommunerna ska utveckla samarbetet med tredje sektorn för att underlätta de vardagliga kontakterna.
Det här låter fint på pappret, men lagen säger ingenting om hur det ska gå till i praktiken. Det är upp till kommunerna att hitta den rätta modellen.
Snålt med pengar
Från kommunförbundet är man kritisk till att staten ger så begränsat med resurser för integration. Kommunerna får 700 euro per integrationsplan som görs upp, men inga pengar ges för att förverkliga integrationsplanerna i praktiken.
Börje Mattsson tycker att integrationslagen är bra, men den kunde ha varit ännu tydligare. Bland annat har den avgörande delen om hur man ska få in invandrare i arbetslivet helt fallit bort.
Däremot är Raseborg med i det frivilliga sysselsättningsprojektet "Delaktig i Finland" som går ut på att få ut invandrare snabbt i arbetslivet. Lagen kommer eventuellt att kompletteras i ett senare skede med de erfarenheter man får från projektet.