tiistai 20. syyskuuta 2011

Keskisuomalainen: Supon päällikkö: Terrorismilainsäädäntö ei ole ajan tasalla


Suojelupoliisin (Supo) päällikön Antti Pelttarin mukaan terrorismilainsäädäntö ei ole Suomessa ajan tasalla. Terrorismia koskevat säännökset valmisteltiin EU:ssa yhteisesti 2001 syyskuussa New Yorkissa tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen. Suomen rikoslakiin ne tulivat vuoden 2003 alussa.

- Kansainvälinen terrorismi ja sen toimintamuodot ovat muuttuneet voimakkaasti vuoden 2003 jälkeen. Tämän vuoksi useimmissa EU-maissa terrorismilainsäädäntöä on päivitetty. Suomessa päivitystä ei ole toistaiseksi tehty ja Suomen terrorismilainsäädäntö ei vastuuviranomaisen eli Suojelupoliisin näkökulmasta ole kaikilta osin enää ajan tasalla, Pelttari sanoi Keskisuomalaiselle maanantaina.

Lue aiheesta lisää tiistain Keskisuomalaisesta.

_________________________________

Verkkouutiset: Keskisuomalainen: Supossa toivotaan muutoksia terrorismilakiin

Terrorismilainsäädäntö ei ole Suomessa ajan tasalla, sanoo suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari Keskisuomalaiselle.

Muutoksia toivotaan muun muassa sanamuotoihin terroristiryhmän johtamisen, kouluttamisen ja terroristiryhmään värväämisen rahoittamisesta.

– Suojelupoliisi on tuonut selkeästi esiin, että terrorismiin kouluttautumisen puuttuminen rikoslaista on puute Suomen lainsäädännössä. Tämän tyyppisestä toiminnasta on selkeää näyttöä myös EU-kumppaneilta, Pelttari kertoi.

Muissa maissa päivitetyt säännökset antavat myös mahdollisuuden niin sanottuihin salaisiin kotietsintöihin epäiltyjen siitä heti tietämättä.

Terrorismia koskevat säännökset valmisteltiin EU:ssa yhteisesti vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen. Suomen rikoslakiin ne tulivat vuoden 2003 alussa, eikä niitä ole sen jälkeen päivitetty.

_________________________________

MTV3: Asiantuntija: Tällainen terrorismi uhkaa Suomea

Asiantuntijan mukaan Suomi ei ole täysin suojassa terrorismilta. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan islamistinen radikalismi ei kuitenkaan ole ensisijainen pelon kohde:

– Todennäköisesti massaväkivallan muodot liittyvät täällä kotikutoisempiin kuin ääri-islamistisiin ryhmiin.

Aaltolan mukaan esimerkiksi al Qaidan aikakausi alkaa olla ohi jopa Yhdysvalloissa, sillä maan presidentti Barack Obama on lausunut terrori-uhan kohdistuvan maahan nykyään "yksinäisten susien" kautta.

– Al Qaidan aikakausi on aika lailla loppunut, Aaltonen sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

Ohjelmajohtajan mukaan terroristitahot eivät kuitenkaan ole kiinnostuneet toteuttamaan iskua Suomessa.

– Ellei kyseessä ole niin sanotun pehmeän kohteen hakeminen, eli esimerkiksi Mumbain hotelli-iskun tapainen – jolloin meistä tulisi jonkin isomman jutun sivunäyttämö.

_____________________________________

Ilta-Sanomat: Huima terroripaljastus Suomesta Ylen Aamu-tv:ssä

Tutkija Anssi Kullberg paljasti Ylen Aamu-tv:ssä yllättävää tietoa kansainvälisten terroristien Suomi-yhteyksistä.

Kansainväliseltä terrorismilta Suomea on suojellut maamme pienuus ja maamme vähäinen vaikutus kansainvälisessä politiikassa. Kullbergin kirja paljastaa kuitenkin, että ainakin 14:lla jossain päin maailmaa terrori-iskuja tehneellä ryhmittymällä on ollut jonkinlainen läsnäolo Suomessa viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.

– Tässä kirjassa (Kullbergin pian ilmestyvä teos) tulee aikaisemmin julkistamattomia tietoja erilaisista kansainvälisistä, hyvin tunnetuista terroristiryhmistä, jotka on olleet täällä Suomessa, mutta he eivät ole tehneet täällä iskuja, Kullberg paljasti.

Voitko paljastaa näitä ryhmiä, Aamu-tv:n toimittaja kysyi.

– Japanin punainen armeijakunta, Abu Nidal –ryhmä, kerran epäiltiin Carlosinkin (Shakaali) käyneen täällä. Meillä aika monen kansainvälisen terroristiryhmän jäseniä kävi kääntymässä. Kahden viimeisen vuosikymmenen aikana.

Tällaisia terroritietoja Suomesta ei ole kerrottu julkisuudessa aiemmin.

Carlos ja Shakaali-nimillä kuuluisa venezuelalainen terroristi, joka toimi 70-luvulla. Hänen osallisuuttaan tutkiittin 11 israelilaisten urheilijan surmaamiseen Münchenin verilöylyssä vuonna 1972 ja Air France lentokoneen kaappaamiseen Entebbeen vuonna 1976.

Carlos tuomittiin elinkautiseen 1997 kahden poliisin murhasta Ranskassa.
Kullbergin mukaan Suomessa on vältytty kotimaisilta terrori-iskuilta Suomen poliittisen tradition ja muiden vaikuttamiskanavien takia.

_______________________________________

YLE Uutiset: Tutkija: Useat terroristijärjestöt ovat olleet läsnä Suomessa

Keskusrikospoliisi kertoi viime viikolla aloittaneensa Suomen ensimmäisen terrorismiepäilyn esitutkinnan. Ylen Aamu-tv:ssä vieraillutta tutkijaa uutinen ei yllättänyt. Anssi Kullbergin mukaan Suomessa on vuosien varrella ollut useiden radikaalijärjestöjen edustajia.

- Tämä on vain osa sitä kaikkea, mitä Suomessa on tapahtunut, Kullberg sanoo KRP:n tutkintaan viitaten.

Kullberg julkaisee ensi kuussa terrorismia ja Suomea käsittelevän kirjan.

- Laskin kirjaa varten erilaisten vihjeiden ja muiden tietojen perusteella, että kylmän sodan jälkeisenä aikana Suomessa on ollut 14 sellaisen radikaalijärjestön läsnäolo, joka on tehnyt terrori-iskun jossain päin maailmaa, hän toteaa.

Vaikka Suomessa on Kullbergin mukaan ollut edustajia ainakin Japanin punaisesta armeijakunnasta ja Abu Nidal -ryhmästä, täällä ei sodan jälkeisenä aikana ole tehty terroristi-iskua.

- Meitä on suojellut ja suosinut se, että olemme pieni tekijä kansainvälisessä politiikassa. Ja esimerkiksi Ruotsiin ja Tanskaan verrattuna meillä on pieni ulkomaalaisväestö. Se vaikuttaa kansainvälisen terrorismin muotoihin.

Kullbergin mukaan Suomella on ollut myös onnea. Hänen mukaansa Suomi jäi kuin vahingossa sivuun Ruotsia, Tanskaa ja Norjaa koetelleesta profeetta Muhammedin pilakuvakohusta.

- Muutama ryhmä täälläkin niitä kuvia julkaisi. Mutta terroristi-iskuun ei riitä, että jokunen ihminen suuttuu. Siihen vaaditaan kylmää laskelmointia ja harkittua toimintaa. Se raja ei tunnu Suomessa vielä ylittyneen. Terroristinen toiminta suuntautuu ulkomaille, vaikka täällä asuukin henkilöitä, jotka siihen toimintaan osallistuvat, Kullberg pohtii.

Suomessa vältetään terrorismi-sanan käyttöä

Anders Behring Breivik tappoi heinäkuussa Norjassa 77 ihmistä Utöyan saarella ja Oslon hallintokorttelissa. Joukkosurmaajan teosta on puhuttu terrorismina. Suomessa sanaa ei ole veritekojen yhteydessä vielä käytetty. Tutkijan mukaan sanaa pyritään välttämään julkisessa keskustelussa, jotta iskuille ei annettaisi liikaa huomiota.

- Kun jokin isku nimetään Suomen ensimmäiseksi terrori-iskuksi sodan jälkeisellä ajalla, siinä ylitetään tietty kynnys. Ehkä se on myös sanana meille liian voimakas. Meillä on kulttuurinen taipumus vastustaa liian voimakkaina pidettyjä asioita. Ehkä siksi puhumme kouluampumisista ja esimerkiksi Myyrmannin iskusta, Kullberg miettii.

- Toisaalta Breivikin osalta oli kyse sellaisesta tapauksesta, ettei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tulkita se yksiselitteisesti terrorismiksi, hän lisää.