tiistai 20. syyskuuta 2011

Ilta-Sanomat: Sokki Euroopassa: "Mitä ihmettä Suomessa tapahtuu?"

Ilta-Sanomat: Sokki Euroopassa: "Mitä ihmettä Suomessa tapahtuu?" 20.9.2011

Useampi suomalainen europarlamentaarikko on saanut rankkaa palautetta perussuomalaisten kansanedustajan Jussi Halla-ahon kohutusta Kreikka-kirjoituksesta.

Halla-aho kirjoitti viime viikolla Facebookissa, että Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta pistämään lakkoilijat ja mellakoijat kuriin panssarivaunuilla. Hänet erotettiin rangaistukseksi kahdeksi viikoksi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

Osa IS:n tavoittamista suomalaismepeistä koki, että Halla-ahon kirjoitus oli monille eurooppalaiskollegoille Suomen vakuusvaatimusten jälkeen se viimeinen niitti, joka katkaisi kamelin selän.

Liisa Jaakonsaari (sd) piti Halla-ahon kirjoitusta pisarana iin päälle Suomen kielteisen huomion kentässä.

– Minulta tultiin kysymään, mitä ihmettä meillä oikein tapahtuu. Sitä hämmästellään suuresti, sillä se on niin suuri loukkaus - sama kuin sanoisi Saksassa "Heil Hitler!".

Sirpa Pietikäinen (kok) keskusteli kreikkalaiskollegoidensa kanssa.

– He olivat shokeerattuja ja ihmettelivät vihareaktiota. Se on sama kuin sanoisi meille, että olisi parempi, jos Venäjä miehittäisi Suomen. Se ei todellakaan tuntuisi kevyeltä heitolta.

Ville Itälän (kok) mukaan europarlamentissa seurataan tarkkaan kansallisia medioita.

– Eivät tällaiset kommentit tietenkään ole hyväksi Suomen maineelle. Se herätti ihmetystä, vaikka jokainen ymmärsi, että tämä ei ole Suomen linja.

Mitro Repo (sd) sai kuulla Halla-ahon kommenteista juuri kreikkalaisilta.

– Ei saisi leikitellä tällaisilla asioilla tilanteessa, jossa on oikeasti varteenotettava mahdollisuus, että väkivaltaisuudet laajentuvat Kreikassa, eikä sisällissodan mahdollisuus ole poissuljettu, Repo sanoi.

Tarja Cronberg (vihr) kokee, että Halla-aho-julkisuuden ajoitus juuri vakuuskeskustelujen päälle oli Suomelle hankalaa.
– Kukaan ulkomailla ei ymmärrä, että tässä olisi joku vitsi.