tiistai 6. joulukuuta 2011

Iltalehti: Onnellisuus on Suomessa laskussa

Iltalehti/STT: Onnellisuus on Suomessa laskussa 6.12.2011

Onnellisuus on Suomessa laskussa. Suomalaisten onnellisuus oli nyt alimmillaan mittauksessa, joka on tehty kahden vuoden välein vuodesta 2002.

Suomalaiset olivat onnellisuudessa neljäntenä 20 maan joukossa, jotka olivat mukana European Social Survey -tutkimuksessa. Yksilötasolla onnellisuutta näyttää edistävän esimerkiksi luottamus poliittisen järjestelmän toimivuuteen tai maahanmuuttomyönteisyys, arvioi tuloksiin perehtynyt tilastotieteen professori Seppo Laaksonen Helsingin yliopistosta.

Suomessa luottamus poliitikkoihin on kahdessa vuodessa laskenut. Sama ilmiö on tapahtunut esimerkiksi Tanskassa, Portugalissa ja Espanjassa sekä juuri muutosvaalit läpikäyneissä Venäjällä ja Sloveniassa.

Suomessa myös maahanmuuttomyönteisyys on laskenut kahdessa vuodessa. Maahanmuutto koetaan myönteisimmin Ruotsissa, jossa sen suosio on jopa noussut.

Professori Laaksosen mukaan muutokset ovat yleensä olleet kahdessa vuodessa vähäisiä. Vuoden 2008 jälkeen on kuitenkin tapahtunut monissa asioissa selvä muutos eli monessa maassa, mukaan lukien Suomessa on alkanut mullistuksen aika.

________________________________________

Helsingin Sanomat/STT: Onnellisuus ja luottamus poliitikkoihin laskenut Suomessa

Onnellisuus on Suomessa laskussa. European Social Survey -tutkimuksen mukaan suomalaisten onnellisuus oli nyt alimmillaan sitten vuoden 2002, jolloin kahden vuoden välein tehtävä tutkimus aloitettiin.

Suomalaiset ovat onnellisuudessa neljäntenä 20 tutkitun Euroopan maan joukossa. Suomalaisten onnellisuus on ollut lievässä trendinomaisessa laskussa vuodesta 2002.

Vähiten onnellisiksi itsensä kokevat bulgarialaiset. Puolassa taas onnellisuus on noussut tasaisesti

"Onnellisuutta yksilötasolla näyttää edistävän luottamus poliittisen järjestelmän toimivuuteen tai maahanmuuttomyönteisyys", tuloksiin perehtynyt tilastotieteen professori Seppo Laaksonen Helsingin yliopistosta arvioi.

Tutkimuksessa on selvitetty ihmisten luottamusta lakeihin ja niiden soveltamisen oikeudenmukaisuuteen, luottamusta maan parlamenttiin ja luottamusta poliitikkoihin.

Lakeihin luottamisessa Suomi on Euroopan kärkeä eli Tanskan jälkeen kakkossijalla 20 maan joukossa. Luottamus on kuitenkin laskenut lievästi kahdessa vuodessa.

Luottamus parlamenttiin on pudonnut vielä enemmän, samoin poliitikkoihin.

Kaikkiaan politiikan kysymyksissä Suomi on nyt sijalla viisi pohjoismaisten naapuriensa ja Sveitsin jälkeen. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa politiikkamuuttujien keskiarvo on parantunut.

"Eniten luottamus politiikkaan on pudonnut Sloveniassa, mutta selvästi myös Portugalissa, Espanjassa, Venäjällä ja Ranskassa", Laaksonen sanoo. Kreikan osalta tulokset valmistuvat vasta ensi vuonna.

Myös maahanmuuttomyönteisyys on Suomessa laskenut kahdessa vuodessa.

Kahden vuoden takaisessa tutkimuksessa maahanmuuton ei katsottu olevan sen paremmin hyvä kuin pahakaan asia maan taloudelle. Nyt suunta on kääntynyt pahaan päin.

Kaksi vuotta sitten Suomessa arvostettiin maahanmuutto kulttuurin rikastumisen kannalta korkeimmalle koko Euroopassa, nyt suunta on laskeva. Suomalaiset eivät myöskään ole erityisen luottavaisia siihen, että maahanmuutto tekee maasta paremman paikan elää.

Maahanmuuttomyönteisyys on vähentynyt kaikissa maissa Ruotsia ja Unkaria lukuun ottamatta. Ruotsissa maahanmuuton suosio on jopa noussut.