maanantai 5. joulukuuta 2011

YLE: Lukion erilaisessa itsenäisyysjuhlassa kaikuivat rummut ja runot

YLE Perämeri: Lukion erilaisessa itsenäisyysjuhlassa kaikuivat rummut ja runot 5.12.2011

Kemin lyseon lukiossa vietettiin erilaista itsenäisyyspäivän juhlaa. Koulun perinteinen iltajuhla vaihtui reippaaseen työpajapäivään, jossa niin suomalaisilla kuin maahanmuuttajaopiskelijoillakin oli tilaisuus tutustua toistensa kulttuureihin. Ohjelmaa pajoissa oli kurditansseista Eino Leinoon.

Idea erilaiseen itsenäisyyspäivään tuli äidinkielen ja ilmaisutaidon lehtori Aune Muraselta, jonka mielestä kansainvälisyyttä ja suvaitsevaisuutta pitäisi olla opetusohjelmassa enemmänkin.

- Olen huomannut, että suvaitsevaisuus ei pysy ihmisessä kannettuna. Mutta jos ruvetaan tekemään yhdessä, niin toisen ihmisen tausta unohtuu, on vain se ihminen joka tekee minun kanssani yhdessä tätä juttua, Muranen sanoo.

Päivän aikana lukion opiskelijat ja maahanmuuttajaopiskelijat kiersivät lukiolle perustettuja työpajoja sekaryhmissä. Tanssin ja musiikin lisäksi oli tarjolla biologian ja maantieteen peliluolaa ja matematiikkatyöpajaa.

- Onhan tämä vähän erilaista, kun näkee eri kulttuureista tulevia ihmisiä. Periaatteessa ihan positiivinen juttu, arvioi Janita Puhakka päivän antia.

Janne Alanärän mielestä monikulttuuriset työpajat olivat ihan sopiva tapa viettää itsenäisyyspäivän juhlia lukiossa. Yksi päivän tavoitteistakin on ainakin hänen kohdallaan täyttynyt.

- Kyllä ennakkoluulot on karisseet. Tässä on oppinut sen, että he on ihan samalla tavalla mukavaa sakkia hekin. Positiivisuus heitä kohtaan on lisääntynyt, Alanärä tuumaa.

Linnan kutsut kiinnostavat myös maahanmuuttajaa

Iranin kurditaustainen Tawar Mosawipooryaganeh oli myös tyytyväinen päivän antiin. Hän olisi kuitenkin halunnut nähdä hieman enemmän itsenäisyydestään iloitsevia suomalaisnuoria ja suomalaista kulttuuria.

Huominen ilta lukiossa opiskelevalla maahanmuuttajanuorella kuluu samaan tapaan kuin monella meistäkin - linnan kutsuja televisiosta seuraten.

- Olen ollut Suomessa nyt neljä vuotta ja katsonut niitä neljä kertaa. Minä pidän niistä, hän nauraa.