keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Verkkouutiset: Jokainen suomalainen voi edistää maahanmuuttajien kotoutumista

Verkkouutiset: Jokainen suomalainen voi edistää maahanmuuttajien kotoutumista 7.12.2011

Kotoutumis- ja maahanmuuttopoliittinen ministeriryhmä painottaa, että onnistunut kotoutuminen edellyttää myönteistä asenneilmapiiriä ja eri väestöryhmien välistä toimivaa vuorovaikutusta.

- Tästä kantavat vastuuta erityisesti poliittiset päättäjät, viranomaiset ja muut julkiset toimijat. Arkielämän toimivasta vuorovaikutuksesta on vastuu jokaisella suomalaisella, ministeriryhmä linjasi keskiviikkona.

Työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) johtaman ministeriryhmän tekemät linjaukset viitoittavat valmisteilla olevan valtion kotouttamisohjelman jatkovalmistelua. Usean ministeriön yhteistyössä valmistelema kotouttamisohjelma perustuu syyskuun alussa voimaan tulleeseen kotoutumislakiin.

Ohjelman tarkoitus on vahvistaa poikkihallinnollista yhteistyötä, selkiyttää nykyistä järjestelmällisemmin valtakunnalliset kotouttamisen tavoitteet sekä tehostaa kotouttamistoimien suunnittelua ja seurantaa koko maassa.

Ihalainen korosti myönteisen asenneilmapiirin lisäksi kielen, työn ja koulutuksen merkitystä kotoutumisen onnistumiseksi.

Kotouttamisohjelman valmistelu jatkuu muun muassa kuulemalla laajasti alue- ja paikallistason toimijoita sekä maahanmuuttajia. Ohjelma valmistuu ensi vuoden toukokuun loppuun mennessä.

__________________________________

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote: Ministeriryhmä: jokainen suomalainen voi edistää maahanmuuttajien kotoutumista

Kotoutumis- ja maahanmuuttopoliittinen ministeriryhmä linjasi 7. joulukuuta kuluvan hallituskauden kotouttamispolitiikan alustavia tavoitteita. Ministerit painottivat, että onnistunut kotoutuminen edellyttää myönteistä asenneilmapiiriä ja eri väestöryhmien välistä toimivaa vuorovaikutusta.
Tästä kantavat vastuuta erityisesti poliittiset päättäjät, viranomaiset ja muut julkiset toimijat. Arkielämän toimivasta vuorovaikutuksesta on vastuu jokaisella suomalaisella.

Työministeri Lauri Ihalaisen johtaman ministeriryhmän tekemät linjaukset viitoittavat valmisteilla olevan valtion kotouttamisohjelman jatkovalmistelua. Usean ministeriön yhteistyössä valmistelema kotouttamisohjelma perustuu syyskuun alussa voimaan tulleeseen kotoutumislakiin. Ohjelman tarkoitus on vahvistaa poikkihallinnollista yhteistyötä, selkiyttää nykyistä järjestelmällisemmin valtakunnalliset kotouttamisen tavoitteet sekä tehostaa kotouttamistoimien suunnittelua ja seurantaa koko maassa.

Ministeri Ihalainen korosti myönteisen asenneilmapiirin lisäksi kielen, työn ja koulutuksen merkitystä kotoutumisen onnistumiseksi.

Kotouttamisohjelman valmistelu jatkuu muun muassa kuulemalla laajasti alue- ja paikallistason toimijoita sekä maahanmuuttajia. Ohjelma valmistuu ensi vuoden toukokuun loppuun mennessä. Eri hallinnonalojen viranomaiset voivat tukea maahanmuuttajien kotoutumista sekä peruspalveluilla että kotoutumislain mukaisilla toimilla. Näin ollen kukin ministeriö asettaa oman hallinnonalansa tavoitteet ja toimet kotouttamisen kehittämiseksi.

Kotouttamisohjelman valmistelusta vastaa vuoden 2011 loppuun saakka sisäasiainministeriö ja vuoden 2012 alusta lukien työ- ja elinkeinoministeriö. Muutos perustuu siihen, että maahanmuuttajien kotouttamiseen liittyvät asiat siirtyvät hallitusohjelman mukaisesti kokonaisuudessaan sisäasiainministeriöstä työ- ja elinkeinoministeriölle vuoden 2012 alusta lukien.