perjantai 26. lokakuuta 2012

Kainuun Sanomat: Unohda värikkyyden juhliminen ja kohtaa ennakkoluulosi

Kainuun Sanomat/STT: Unohda värikkyyden juhliminen ja kohtaa ennakkoluulosi 26.10.2012

Monikulttuurisuuden ihannointi ja juhliminen on kammottavaa: ”Oi miten värikäs perhe teillä, hyi ne rasistit”.

Tätä mieltä on pitkään Suomessa asunut, palestiinalaistaustainen toimittaja-kirjailija Umayya Abu-Hanna. Hän kertoi torstaina uudesta Multikulti – Monikulttuurisuuden käsikirja (Siltala) -teoksestaan Helsingin kirjamessuilla.

Multikulti on suunnattu ennen kaikkea suomalaisille kulttuurialan työntekijöille, mutta se on silmiä avaavaa luettavaa myös muilla aloilla työskenteleville. Abu-Hanna tarjoaa lukijalle paljon käytännön ohjeita siirtolaisten ja siirtolaistaustaisten ihmisten kohtaamiseen aiempaa ennakkoluulottomammin.

Ennakkoluulottomuudestaan jo vakuuttunutta lukijaa kirjailija haastaa ja ravistelee lukuisilla ajatusleikeillä. Miltä kuulostaisi muslimi suuren suomalaismedian päätoimittajana ja sananvapauden puolustajana? Jos vastaus on ”huolestuttavalta”, kehottaa Abu-Hanna miettimään Helsingin Sanomien vastaavaa päätoimittajaa, vanhoillislestadiolaista Mikael Pentikäistä – joka muuten kuluu kirjailijan ystäväpiiriin.

Umayya Abu-Hanna kertoo, että Multikulti oli ”pakko kirjoittaa”. Muun muassa Taiteen keskustoimikunnan monikulttuurisuusasiantuntijana työskennellyt nainen sanoo törmänneensä urallaan Suomessa usein siirtolaistaustastaan johtuvaan lasikattoon.

– En suostunut tyytymään maskotin osaan. Mitä pidemmälle pääsin vallan ytimeen, sitä selvemmin tajusin, että asiat pitää sanoa ääneen.

Abu-Hannan mukaan vastuussa siirtolaisten töiden ja asunnon saannista ovat lopulta akateemisesti koulutetut ihmiset, jotka ovat kulttuurialalla usein varsin ahdasmielisiä. Heidän lisäkseen Multikultissa piiskaa saavat muun muassa omiaan suosivat suomenruotsalaispiirit, etunenässä entinen kulttuuriministeri Stefan Wallin (r.).

– Jos ainoa ongelma olisi rasismi tai perussuomalaiset, olisi myös tummaihoisia virkamiehiä ja somaliopettajia, Abu-Hanna sanoo.

Kirjailija on asunut jo parin vuoden ajan Hollannin Amsterdamissa afrikkalaistaustaisen adoptiotyttärensä kanssa. Maan kieltä Abu-Hanna ei vielä puhu.

– Hollantilaisten silmissä olen työtön ja lukutaidoton arabinainen, joka ei osaa käyttää ehkäisyä. Silti kaikki kohtelevat meitä aivan normaalisti.