sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Nelonen: Suomen Somaliliitto tuomitsee lasten viemisen Somaliaan

Nelonen: Suomen Somaliliitto tuomitsee lasten viemisen Somaliaan 21.10.2012
Helsingin Sanomat: Suomesta lähetetty lapsia Somaliaan "jäähylle"

Suomen Somaliliitto tuomitsee lasten viemisen Suomesta Somaliaan vastoin tahtoaan. Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, että Somaliassa asuu alaikäisiä lapsia, jotka on viety maahan Suomesta pakolla. Suomen Etiopian-suurlähetystön mukaan nuoret ovat yleensä teini-ikäisiä tai juuri täysi-ikäisyyden saavuttaneita miehiä.

Suomen Somaliiton puheenjohtaja Arshe Said kommentoi Nelosen uutisille Helsingin Sanomien artikkelia Suomessa kasvaneesta somalityttö Halimasta, joka vietiin 15-vuotiaana Somaliaan.

- Suomen Somaliliitolla ei ole tietoa tästä nimenomaisesta tapauksesta. Somaliliiton linjauksen mukaan lapsia ei pitäisi palauttaa Somaliaan, eikä viedä sinne vasten tahtoaan. Somaliassa ei ole turvalista vielä, emmekä kannata somalien palauttamista maahan, Somaliliiton puheenjohtaja Arshe Said sanoi.

Helsingin sosiaaliviraston tietoon ei ole tullut viime aikoina tapauksia, joissa lapsia olisi viety Somaliaan. Sosiaali- ja kriisipäivystyksen työntekijän Mukhtar Abibin mukaan tapauksia oli enemmän 90-luvulla.

________________________________

Helsingin Sanomat: Suomesta lähetetty lapsia Somaliaan "jäähylle"

Somaliassa asuu alaikäisiä lapsia, jotka on viety maahan Suomesta vastoin tahtoaan. Suomen Etiopian-suurlähetystöön tulee joka vuosi naapurimaa Somaliasta muutama nuori, jolla on Suomen kansalaisuus tai oleskelulupa Suomeen, ja he haluavat takaisin Suomeen.

Yleensä nuoret ovat teini-ikäisiä tai juuri täysi-ikäisyyden saavuttaneita miehiä.

"Vanhemmat ovat vieneet heidät Somaliaan yleensä sukulaisten hoitoon. Osa on ollut kovin hätääntyneitä. Lasten mukaan heillä ei ole Somaliassa ollut esimerkiksi terveydenhoitoa tai mahdollisuutta käydä koulua", kertoo konsuli Sari Jokinen, joka hoiti maahanmuuttoasioita Suomen Etiopian-suurlähetystössä yli viiden vuoden ajan heinäkuuhun saakka.

Ilmiön laajuutta on erittäin vaikea kartoittaa. Ihmisoikeusliiton vuonna 2010 tekemän selvityksen mukaan ainakin 40 maahanmuuttajataustaista lasta on viety Suomesta vanhempiensa eri kotimaihin kasvatusvaikeuksien tai avioliiton järjestämisen vuoksi.

Selvityksen mukaan osa pojista on viety kotimaihinsa "jäähylle": heillä voi olla käytöshäiriöitä Suomessa. Tiedossa on myös yksittäisiä tapauksia, joissa teini-ikäinen suomalaistyttö on viety naitettavaksi ulkomaille.

Keskusrikospoliisin vuonna 2001 tekemän selvityksen mukaan Suomesta oli kadonnut lähes 150 somalialaislasta, joista ainakin kolmasosa oli viety Somaliaan tai sen naapurimaihin. Tilastokeskuksen mukaan Suomesta Somaliaan on vuosina 2000–2011 muuttanut noin 200 alaikäistä lasta, joiden äidinkieli on somali.

Viranomaisilla ei kuitenkaan ole tietoa, kuinka moni nuori lähtee ja jää Somaliaan omasta tahdostaan. Osa lapsista tutustuu kulttuuriin ja palaa sitten Suomeen. Toisinaan Suomen Etiopian-suurlähetystöön tulee ystäviltä ja sukulaisilta pyyntöjä tavoittaa Somaliaan vietyjä lapsia, mutta väkivaltaisuuksien takia viranomaiset eivät voi mennä Somaliaan.

"Voimme ainoastaan auttaa heitä, jotka tulevat Etiopian-suurlähetystöön", Jokinen kertoo.

Yksi esimerkki Somaliaan lähetetyistä on tyttö, jonka isä vei Somaliaan vastoin tämän tahtoa vuonna 2001, kun tyttö oli 15-vuotias. Isä sanoi tyttärelleen, että tästä piti tehdä "kunnollinen nainen". Mogadishussa tyttö yritettiin naittaa imaamille.

Lisää aiheesta sunnuntain Helsingin Sanomissa