lauantai 6. lokakuuta 2012

Helsingin Uutiset: Kuolkaa nälkään vaan!

Helsingin Uutiset, Marjaana Varmavuori: Kuolkaa nälkään vaan! 6.10.2012

Lukeudun niihin ärsyttäviin moottoriturpatoimittajiin, joilta haastateltavien on välillä vaikea saada suunvuoroa. Pari viikkoa sitten eteen tuli ensimmäinen juttukeikka, joka veti täysin hiljaiseksi. Olin tekemässä juttua kolmen syömälakossa olevan afgaaniturvapaikanhakijan tueksi järjestetystä mielenosoituksesta.

Miehet ovat saaneet kielteiset turvapaikkapäätökset ja tietävät olevansa hengenvaarassa, jos heidät palautetaan Afganistaniin. Nälkälakolla he vastustavat palautusta väkivaltaisuuksien riivaamaan kotimaahansa.

Kaikki kunnia niille 150:lle, jotka tukimielenosoitukseen osallistuivat. On myös hienoa, että joukko vapaaehtoisia on jaksanut seisoa näiden miesten rinnalla nyt neljättä viikkoa jatkuvan lakon ajan.


Muuten onkin sitten hämmästyttävää, kuinka syvän hiljaisuuden vallitessa nämä miehet ovat saaneet jatkaa hengenvaarallista lakkoaan. Tietyistä aiheista niin ärhäkkänä touhottava media on vaiennut eduskuntatalon edessä olevan mielenosoituksen lähes kuoliaaksi.

Vähäisten julkisuudessa olleiden uutisten perusteella lähimmäisenrakkauden puolestapuhujana kunnostautunut sisäministeri, kristillisdemokraattien Päivi Räsänen on kuitenkin ehättänyt ilmoittamaan julkisuudessa kantansa: Syömälakolla ei saa olla vaikutusta viranomaispäätöksiin, vaan maahanmuuttoviraston on tehtävä päätöksensä täysin itsenäisesti lakiin ja asetuksiin nojaten.

Kuolkaa siis nälkään vaan, kyllä byrokraattisen koneiston täytyy antaa porskuttaa omaan tahtiinsa.


Jostakin mystisestä syystä muut kuin sisäministeri tuntuvat tietävän, että on olemassa myös toinen vaihtoehto kuin antaa näiden miesten kuolla.

Esimerkiksi Vapaa liikkuvuus -verkosto ja tukimielenosoituksen järjestäneet papit ovat todenneet, että maahanmuuttovirasto voisi itse hallintolain mukaisesti hyvin ripeästikin korjata laiminlyöntinsä. Se voisi ottaa miesten tapaukset omatoimisesti uudelleen käsittelyyn hallintojärjestelmän sisäisessä oikaisumenettelyssä.

Vain hyvin epätoivoinen ihminen ryhtyy niin äärimmäiseen tekoon kuin syömälakko. Nämä miehet voitaisiin vielä pelastaa. Miksi mitään ei tapahdu?