maanantai 8. lokakuuta 2012

Espoon Seurakuntasanomat: Papit osoittivat mieltä ihmisarvon puolesta

Espoon Seurakuntasanomat: Papit osoittivat mieltä ihmisarvon puolesta 8.10.2012

Papiston kannanotolla oli 348 allekirjoittajaa, muun muassa Helsingin piispa Irja Askola. Mielenosoitus ei kuitenkaan ollut minkään virallisen kirkon tahon järjestämä.

Tilaisuuden kutsui Facebookissa koolle Espoon seurakuntien kasvatustyön pastori Antti Siukonen, joka oli seurannut nälkälakossa olevien miesten tilannetta huolestuneena jo parin viikon ajan.

”Tavoitteena oli ylittää median uutiskynnys. Tuntui järjettömältä, että juuri kukaan ei kiinnittänyt huomiota tilanteeseen, vaikka näiden ihmisten ihmisarvoa poljetaan aika räikeällä tavalla.”Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) kommentoi pappien mielenosoitusta Kotimaa24-uutissivustolla. Räsänen korosti, että Suomessa viranomainen tekee päätökset itsenäisesti lakiin ja asetuksiin nojaten, eikä ministerillä ole valtaa puuttua niihin.

”Suomessa viranomaisten tekemiin päätöksiin ei voi vaikuttaa omaa terveyttä vaarantamalla tai julkisuuteen vedoten”, Räsänen sanoo.

Siukosen mukaan mielenosoituksen yhtenä tavoitteena oli saada miehet lopettamaan nälkälakko nostamalla heidän asiansa esille. Kärki oli kuitenkin laajemmassa kysymyksessä.

”Kysymys on ihmisten käännyttämisestä kriisimaihin. Suuri määrä ihmisiä on saanut käännytyspäätöksen turvallisuustilanteeltaan heikkoihin maihin. Maahanmuuttovirasto ei ole oikeuslaitos, mutta välillisesti se jakaa rankempia tuomioita kuin mihin suomalainen oikeuslaitos edes pystyy.”

Afgaanimiesten valitus käännytyspäätöksestään on hallinto-oikeuden käsiteltävänä.


Antti Siukonen on aikaisemmin harrastanut yhteiskunnallista vaikuttamista muun muassa Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-verkostossa. Siukosen mukaan kirkon työntekijöiden ja luottamushenkilöiden palaute on ollut valtaosin myönteistä.

Vaikuttaminen on koettu kirkon arvojen mukaiseksi. Sen sijaan monikulttuurisuutta vastaan taistelevalla Homma-foorumilla Siukonen on joutunut loanheiton kohteeksi.

Siukonen korostaa, että yhteiskunnallinen osallistuminen ja vaikuttaminen ei kuulu hänen virkatehtäviinsä kasvatustyön pastorina.

”Olen aina ottanut saldovapaata ja tehnyt tätä vapaa-ajallani.”