maanantai 15. lokakuuta 2012

Yle: Maahanmuuttajia aktivoidaan uurnille

Yle Uutiset: Maahanmuuttajia aktivoidaan uurnille 15.10.2012

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona ja äänestäjien aktivointi on kiivasta. Maahanmuuttajia on houkuteltu puolueiden ehdokaslistoille, mutta heidät halutaan myös äänestysuurnille.

Epätietoisuus omasta äänioikeudesta ja puolueiden eri linjoista vähentävät maahanmuuttajien kiinnostusta kuntavaaleja kohtaan. Syksyn kuntavaaleissa houkutellaan etenkin maahanmuuttajia äänestysuurnille järjestämällä asiasta tietoiskuja.

Monikulttuurijärjestö Monihelin kampanjakoordinaattori Linus Atarah pitää tärkeänä sitä, että maahanmuuttajat äänestävät nimenomaan kuntavaaleissa. Atarah on mukana Monihelin organisoimassa iCount-hankkeessa, joka yrittää saada maahanmuuttajaäänestäjät vaaliuurnille.

- Maahanmuuttajat ovat osa Suomen yhteiskuntaa. Jos he eivät osallistu yhteiskunnan toimintaan, syrjäytyvät he helpommin.

Maahanmuuttajat äänestävät edelleen Suomessa laiskasti, vaikka nimenomaan kuntavaaleissa äänestäminen olisi kannattavaa.

- Kunnat tekevät niitä päätöksiä, jotka koskettavat maahanmuuttajia, kuten koulutus, asunto ja terveydenhuolto. On hyvin tärkeää, että maahanmuuttajat pääsevät vaikuttamaan näihin asioihin. Sen takia äänestäminen kannattaa.

Kuntavaaleissa saa äänestää, vaikka ei olisi Suomen kansalainen, mutta on asunut kaksi vuotta vakituisesti Suomessa.

Suomessa asuvien ulkomaan kansalaisten äänestysprosentti on huono. Vuoden 2008 kuntavaaleissa äänestämässä kävi vain vajaa 20 prosenttia äänioikeutetuista ulkomaan kansalaisista.

- Meidän tavoite on saada tämä prosentti nousemaan. Jos 25 prosenttia maahanmuuttajista äänestäisi näissä vaaleissa, olisi se hyvä asia.

Atarahin mukaan muissa Pohjoismaissa maahanmuuttajat ovat aktiivisempia äänestäjiä. Puolueilla olisi myös paljon tekemistä, jotta maahanmuuttajat innostuisivat äänestämisestä.

- Palaute kentältä on sellaista, että maahanmuuttajat eivät tiedä ehdokkaista tarpeeksi. He eivät myöskään ymmärrä eri puolueiden eroista tarpeeksi.