maanantai 29. lokakuuta 2012

Verkkouutiset: Yhä useampi turvapaikanhakija palaa vapaaehtoisesti kotiin

Verkkouutiset/STT: Yhä useampi turvapaikanhakija palaa vapaaehtoisesti kotiin 29.10.2012

Parikymppinen Joel jättää pian Helsingin taakseen. Turvapaikkahakemukseen tuli hiljattain kielteinen päätös, ja marraskuussa lähtee lento takaisin kotimaahan Nigeriaan.

Hänen ei kuitenkaan tarvitse poistua Suomesta tyhjin käsin. Lentolipun lisäksi annetaan tuhat euroa rahaa, koska mies lähtee maasta vapaaehtoisesti.

Joel arvioi rahan kuluvan kotoutumiseen liittyviin käytännön asioihin. Yhteyttä perheeseen ei ole, joten toimeen on tultava omillaan.

– Minun pitää muuttaa uudelle paikkakunnalle. Tarkoitus on päästä opiskelemaan, hän sanoo.

Yhä useampi ilman turvapaikkaa jäävä jättää Suomen vapaaehtoisesti. Paluita on kertynyt kuluvan vuoden aikana 285, kerrotaan kansainvälisestä siirtolaisuusjärjestöstä IOM:stä. Jos tahti jatkuu samanlaisena, viimevuotinen ennätys, reilut 300, menee rikki.

Taloudellista tukea

IOM auttaa kotimaahansa palaavia matkajärjestelyissä ja rahallisesti. Yksittäisen hakijan tuen summa voi vaihdella 200–2000 euron välillä. Tarkoitus on saada ihminen jaloilleen kotimaassa. Tämä on onnistunut vaihtelevasti. Osa on saanut pysyvää toimeentuloa, osa elää köyhyydessä. Monen mielestä taloudellinen apu on ollut riittämätöntä.

– Mikä tahansa tuki on parempi kuin ei mitään, huomauttaa projektikoordinaattori Jacob Jörgensen.

Tuen käyttöä ei sinänsä valvota. Ihmisille voidaan soittaa ja kysyä, miten menee.

– Sellaista kevyttä seurantaa.

Säästöjä ja turvaa

IOM:ssä vapaaehtoista paluuta pidetään inhimillisempänä ja halvempana vaihtoehtona kuin poliisin järjestämää maasta poistamista. Pakkopalautuksissa mukana on yhdestä kahteen poliisia, mikä nostaa matkakustannuksia. Säästöä tulee myös siitä, että vapaaehtoinen paluu saadaan järjestettyä nopeasti, eikä vastaanottokeskuksessa tarvitse viettää pitkiä aikoja.

Maahanmuuttoviraston oikeus- ja maatietoyksikön johtajan Jaana Vuorion mukaan vapaaehtoinen paluu voi olla myös turvallisempi ratkaisu kuin poliisin kanssa matkustaminen. Poliisi nimittäin luovuttaa matkaseuransa suoraan kohdemaan viranomaisille, mistä voi koitua käännytettävälle ongelmia.